Lindores MCDXCIV

De geschiedenis

Lindores is van oorsprong een boerderij en abdij die al in de 15de eeuw in Fife, Lowlands stond. Fife is het uitstekende stukje land ten noorden van Edinburgh, aan de andere kant van het water Firth of Forth.
Het bijzondere aan Lindores (uitspraak: Lindoors) is dat dit de plek is waar de eerste vermelding van “Aqua Vitae” te vinden is. In het jaar 1494 gaf koning James IV de opdracht aan John Cor, een monnik in Lindores Abbey om het levenswater te stoken. Bij Lindores maken ze ook die Aqua Vitae na, maar daar zijn kruiden en specerijen aan toegevoegd. Dát is dus niet whisky zoals we die tegenwoordig kennen. In whisky mag namelijk niets toegevoegd worden, behalve de smaakloze kleurstof E150a.
Het jaartal 1494 is dus ook de variantnaam van deze whisky, MCDXCIV.

Wat zit er in de fles?

In het jaar 2001 ontstond bij eigenaar Drew McKenzie Smith het idee om, na 500 jaar opnieuw whisky op deze plek te maken. Na een hele lange tocht van onderzoek in de archieven bouwden ze weer een vergelijkbare distillery op de plek waar nog alleen Lindores Abbey stond. In 2016 zag de distillery het eerste levenslicht, in 2017 begonnen ze met distilleren. De whisky werd gemaakt met de gerstsoort Concerto, ze hanteren een uitzonderlijk lange fermentatie (117 uur), de langste in Schotland. Ze gebruiken de bijzondere (zoals ze het zelf noemen) Sister-spirit-stills Poppy and Gee, genoemd naar de twee dochters van Drew McKenzie Smith.
De whisky heeft gerijpt in bourbon barrels, wijn barriques en sherry butts. De rijpingstijd dat de whisky wordt niet vemeld, maar het is sowieso niet langer dan 5 jaar.
De whisky is gebotteld op een mooie sterkte van 46%, uiteraard niet chill filtered (vanwege de alcoholsterkte) en natuurlijk gekleurd.

De smaaknotities

Aangezien het 25 graden is in de huiskamer, zet ik de fles eerst zo’n 30 minuten in de koelkast.
De kleur van de whisky is goudgeel (en goudeerlijk).
De geur is zacht en vriendelijk. Vanille, karamel, citrus en fruit zijn de geurtjes die ik eruit haal.
De smaak is ook erg vriendelijk en zacht, maar toch erg vol! De textuur is ook zijdezacht en creme-ig. In de smaak komen de vanille en fruit weer naar voren, maar ik proef er ook kruiden en rood fruit (framboos, aardbei) bij. Aan het eind ontwikkelt zich ook een klein pittig pepertje. Al met al is het een whisky die mooi vol met smaak zit.
De afdronk is behoorlijk lang, het pepertje blijft hangen en er komt een houtsmaak bij.

De conclusie

Woow, dit is nogal een a-typische Lowland. Een krachtige doch boterzachte smaakbom die voor z’n jonge leeftijd erg mooi gebalanceerd is.
Lindores is een distillery om goed in de gaten te houden!!

Tags:

Lindores MCDXCIV

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!