Spey Tenné

De distillery

The originele Speyside distillery is een behoorlijk oude distillery die sinds 1895 in Kingussie (Kin-yousie) stond. Net als zo veel distillery’s heeft deze roerige tijden gekend, de eerste distillery heeft de tand des tijds niet overleefd.
De huidige distillery is van 1962 tot en met 1987 (!) gebouwd door landeigenaar George Christie en metselaar Alex Fairly. Het duurde nog drie jaar voordat er whisky geproduceerd werd. De twee koperen stills werden pas in 1990 opgewarmd voor de eerste productie sinds lange tijd. De huidige distillery is dus vrij jong, die is pas 32 jaar operatief.
De distillery is een van de twee zuidelijkste distillery’s uit de streek…dus net niet een Highland whisky. Het water dat ze gebruiken komt uit het riviertje Tromie.
Ondanks de jonge leeftijd hebben ze toch best wel een mooi portfolio met twee single malt lijnen: Spey single malt en de Beinn Dubh single malt. Daarnaast maken ze ook Byron’s Gin. In de Spey serie hebben ze 17 verschillende varianten. De Tenné zit samen met Trutinã en Fumaré in The Latin collection.

Wat zit er in de fles?

Tenné is Gaelic voor Tawny, de vaten waarin deze whisky de finish heeft gekregen. Eerst is de spirit in bourbon vaten gegaan, zo’n 7½ jaar. Vervolgens is die overbracht naar tawny port vaten van de Quinto de Filoco wijnerij. Daar heeft de whisky nog eens 6 maanden in gerijpt waardoor deze variant 8 jaar ‘oud’ is, de jongste telg van deze distillery.
Ze hebben de whisky gebotteld op een prachtige 46%, daarmee is die dus ook non-chill filtered.
De kleur is heel donker, maar die kleur is helemaal natuurlijk. Het is een limited release van 18.000 flessen.

De smaaknotities

De kleur is zoals ik al zei donker, rood koper.
De geur is zoet en heel fruitig, rood fruit. Framboos en aardbei vind ik erg duidelijk in de geur zitten. Er zit nog meer in, maar ik vind deze geurtjes erg lastig om te duiden. De geur is in ieder geval fris, vriendelijk en fruitig.
De smaak is ook zoet en fruitig. Ik proef nu ander fruit. Perzik, banaan, peer en honing…maar ook in de smaak zitten tonen die ik niet goed kan benoemen.
Ik ga er wat water bij doen, misschien gaat er iets open.
De geur wordt veel zachter, meer perzik achtig fruit. Ook de port komt nu naar voren.
De smaak wordt veel zachter. Alle smaken blijven wel aanwezig, maar minder krachtig.
De afdronk is best lang, wordt langzaam pittiger en eindigt met een ietwat droog, bittere houtsmaak.

Conclusie

Ook deze whisky is voor mij een verrassing, heerlijk! Een zeer mooie aanvulling in de whiskykast.

Spey Tenné

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!