Glenfiddich
Wie kent ‘m niet, Glenfiddich is jarenlang de best verkochte single malt van de wereld geweest. Dat hebben ze grotendeels te danken aan de drooglegging. Er werd in die tijd (1920 tot 1933) geen whisky verkocht (althans, niet legaal), maar Grant Gordon (de master distiller die toen aan de knoppen mocht draaien) voorzag dat het maar een beperkte periode zou duren en bleef gewoon door produceren. In 1933 werd de drooglegging afgeschaft en Glenfiddich kon -samen met 5 andere distillery’s- de wereld bevoorraden. Hierdoor stonden ze meteen sterk in een explosief groeiende markt.
Sinds 1961 wordt die gebotteld in de kenmerkende driekante fles. Die drie kanten staan voor de drie kenmerkende ingrediënten van whisky: water, zuurstof en gemoute gerst. Er wordt ook beweerd dat het deze vorm heeft, zodat die niet per ongeluk onder het bed uit kan rollen.
Een tweede reden waarom Glenfiddich zo bekend is, is omdat ze vanaf 1963 buiten Schotland gingen adverteren. Single malt werd hoofdzakelijk alleen binnen Schotland gedronken, de rest van de wereld dronk met name blended whisky’s. Ze zijn begonnen op Shannon Airport in Ierland, een 5 jarige variant. Het was een groot succes en al snel was Glenfiddich de best verkopende single malt van de wereld. Die status hebben ze nog steeds.
Glenfiddich presenteert op dit moment zo’n 35 varianten op hun site, een erg indrukwekkend portfolio. Om al deze whisky-varianten te maken hebben ze 30 stills staan, 10 wash stills van elk 9000 liter en 20 spirit stills van elk 4.500 liter. Die staan allemaal in een distilleerderij in Dufftown in de Speyside.
Wat zit er in de fles?
In deze fles zit de op een na populairste Glenfiddich. De meest populaire is natuurlijk de 12-jarige. Maar, daarna is deze NAS whisky de meest verkochte Glenfiddich uit hun breed assortiment.
De rijping van onbekende lengte gebeurt in Amerikaanse en Europese Oloroso sherry vaten. Daarna huwen de whisky’s in Solera vat nummer 2. Dat vat is geïnspireerd op de vaten uit de sherry bodega’s van Spanje. Het is 37.000 liter groot en is nooit verder dan half leeg. Dat is dan ook het principe van een Solera vat, er wordt telkens een nieuwe badge whisky bij gedaan zodat de smaak doorgegeven kan worden.
De whisky zit in een literfles, is gebotteld op 40% alcohol, is gekoeld gefilterd en er is ook kleurstof aan toegevoegd…helaas!
De smaaknotities
De kleur is behoorlijk donker, koper.
De geur is duidelijk sherry. Warm, zoet met krenten, kruiden en vanille is de eerste indruk. Na wat langer ruiken komen er ook wat zwaardere geuren van bijvoorbeeld leer naar boven.
De smaak is heel vriendelijk, maar wel heel vol. Zoet, krenten, fruit (perzik) en kruiden zijn de eerste smaken die ik ontdek. Maar, de zijdezachte whisky bevat veel meer dan dat. Ook eiken, sherry, leer en pittige kruiden vind ik vrij makkelijk. Wauw!! Als je van de 12-jarige houdt, moet je deze zeker proberen!!!
De afdronk is behoorlijk lang. De pittige tonen van het pepertje blijven als eerste hangen, maar ze ebben langzaam weg in een droog, eiken en warm einde.
Conclusie
Nou, niet onverwacht…deze whisky moet je echt eens geprobeerd hebben, een pareltje!