The English Smokey

De distillery

Deze distillery is de oudste geregistreerde distillery van Engeland. Dat klinkt alsof het al eeuwen staat…de eerste whisky vloeide in 2006 uit de stills.

Ze hebben wel een hele oude historie, de verre voorouder William Nelstroppe was in 1335 al graanboer in een boerderij in Yorkshire. Een nazaat van deze Nelstroppe (de familie heet nu Nelstrop) James Nelstrop had de ambitie om “The finest single malt whisky” te maken, dat werd dan ook het doel wat ze nog steeds nastreven. Op de plek waar een boerderij van de Nelstroppe’s stond, hebben ze een distillery gebouwd, de St. George’s Distillery.

In 2006 was het dan eindelijk zover. In een distillery aan de Thet, in de buurt van Thetford, Norfolk (vanuit Cambridge richting oostkust) maakten ze in 2006 de eerste 29 vaten whisky. Dit is zo’n 100 jaar nadat de laatste whisky in Engeland werd geproduceerd.

Varianten

Ze maken nu standaard deze Peaty en The Original. Daarnaast brengen ze regelmatig small batches uit, daarmee hebben ze al geregeld prijzen gewonnen. Ze hebben op dit moment zes varianten van The English op hun webshop en een variant van The Norfolk  (Parched Single Grain Whisky). Daarnaast hebben ze ook nog wat likeuren en creams.

Wat zit er in de fles?

De whisky is gebotteld op 43% en is non-chill filtered. Ik kan niets vinden over de leeftijd, maar die onbekende tijd heeft deze whisky op speciaal geselecteerde bourbonvaten gerijpt, “Only exceptional casks make the grade to mature The Smokey English Single malt whisky”.
Ze hebben geturfde mout gebruikt met een fenolsterkte van 45 ppm. Of ze die mout zelf drogen kan ik niet vinden (ze zijn niet erg scheutig met de informatie). Nou, dat wil ik dan wel eens proeven…

De smaaknotities

De kleur van de whisky is lichtgoud. Natuurlijk gekleurd, dus alleen van het vat het blosje gekregen.
De geur is allereerst turf, medicinaal. Na een paar keer ruiken gaat de turf een beetje liggen en komt er een kruidige geur naar voren, samen met vanille en anijs.
De smaak is erg vol, allereerst weer de turf. Daarna krijgt de whisky een moutig karakter. Ook in de smaak vind ik de vanille, kruiden en anijs terug. De whisky heeft een dikke, crême-ige textuur.
De afdronk is behoorlijk lang, er ontwikkelt een pittig pepertje dat samen met de turfsmaak uiteindelijk wegebt.

Enne?

Wauw! Eerst was ik enorm verrast door de Original, maar deze Smokey doet dat minstens net zoveel…het zijn allebei prachtige Engelse whisky’s.

Tags:

The English Smokey

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!