Gwalarn

De distillery

Deze whisky wordt gemaakt in Bretagne, recht onder Guernsey en Jersey in het plaatsje Côtes-d’Armor.
De distillery is in 1997 gebouwd in een boerderij die sinds 1668 aan het eind van een weg op het schiereiland Sauvage over de zee richting Engeland kijkt.
Ze gebruiken twee pot stills die met open vuur verhit worden, het distilleren gebeurt zo langzaam mogelijk en de fermentatie doen ze in traditionele houten washbacks. De rijping in de vaten vindt ook aan de kust plaats, waardoor een extra complexiteit wordt toegevoegd aan de whisky.

De eerste whisky die ze bij Celtic Whisky Distillery maakten was Glann ar Mor, dat seaside of kust betekent. Het is een single malt die zich kenmerkt door een fruitig karakter met zilte en medicinale tonen.
Kornog is de tweede single malt. Het is een sterk geturfde whisky die erg doet denken aan de whisky’s van Islay. Deze laatste variant heeft zelfs de prijs “Europese whisky van het jaar 2016” gewonnen.
Op 18 juni 2020 heeft Maison Villevert de distillery overgekocht. Ze zijn een grote speler op de Franse markt die zich in eerste instantie op Cognac richt. Ze hebben wel aangegeven de kenmerkende eigenschappen van de Celtic Whisky Distillery te respecteren en niets te willen veranderen aan het proces of recept.

Wat zit er in de fles?

Deze Gwalarn is geen single malt maar een blend en is de opvolger van de vorige twee single malts. Gwalarn is ook Celtisch en betekent “Noord-Wester Wind”.
De innovatieve blend, ontworpen door de master blender, Aël Guégan, en door Jean-Sébastien Robicquet, oprichter van Maison Villevert, verenigt de complexiteit van een Schotse whisky, het karakter van een Duitse whisky en de turf van Kornog. Daarmee proberen ze een frisse winde te laten waaien in de wereld van de blends, een wereld waar vaak op neergekeken wordt. Vandaar de naam Noord-Wester wind…Gwalarn.

De whisky is na het blenden teruggebracht naar 40% met water uit de bron van de distillery, het water waar ze ook Glann ar Mor en Kornog mee maken.

De smaaknotities:

De kleur is stro,- tot goudgeel.
De geur is heel fris, fruit met mout hoofdzakelijk. Vanille samen met een zilte geur doen ook goed mee in het palet. Ook de turf die de Kornog erin gebracht heeft, is duidelijk aanwezig.
De smaak is ook erg vriendelijk en fruitig (krenten, perzik). Weer de aanwezige mout en vanille en een hint van turf erbij. Zilt en een licht pittig eind maken de smaak compleet.
De afdronk is best lang met smaken van chocolade, zoet en dat pepertje samen met het uiteindelijke zilte einde.

Conclusie

Deze blend mag er inderdaad bij staan! Een hele mooie whisky die heerlijk drinkt met een mooie complexiteit…prachtig!

Tags:

Gwalarn

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!