Belgian Owl

De distillery

Sinds 2004 wordt er in Wallonië, in Haspengouw om precies te zijn, whisky gemaakt. Master distiller Etienne Bouillon wilde graag een lokaal product maken, een whisky die in alles “België” is.
Om toch trouw aan het proces te blijven, heeft Etienne twee stills overgenomen uit Schotland. De Caperdonich distillery in de Speyside is (definitief) gesloten in 2002, dus die stills waren voorhanden.
Er is een verbond gesloten met 29 boeren in de omgeving om samen te werken. De gerst en andere grondstoffen van de boeren, maar ook de draff terug naar de boeren als veevoer.
Het water wordt lokaal gewonnen, natuurlijk water dus (geen kraanwater).
Op deze manier proberen ze een zo eerlijk, natuurlijk mogelijk product te maken dat de Waalse terroir ademt.
Ze brengen op het moment 5 verschillende varianten op de markt: New make spirit, single malt van 36 mnd oud, single cask, single malt van 48 mnd oud en cask strength (71%!!). Ik heb de jongste whisky uit hun assortiment voor me staan, die van 36 maanden.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky is dus gemaakt van lokaal gerst en lokaal water. Vervolgens is de wash tweemaal gedistilleerd, volgens Schotse traditie. De vaten komen uit de VS, van de Heaven Hill distillery. Het zijn first fill Amerikaans wit eiken en de spirit heeft er dus 36 maanden in gezeten.
Ze hebben de whisky gebotteld op 46%, ze hebben geen kleurstof toegevoegd en de whisky is non-chill filtered…zo natuurlijk mogelijk dus. Mijn fles is 50 cl, een probeerfles dus. Ik zie nu op hun website dat ze een nieuwe vormgeving hebben, ik heb dus een oud model.
Het alcoholpercentage is wel een signaal dat water toevoegen wellicht een mooi effect kan hebben…we zullen zien.

De smaaknotities

Omdat het zo’n jonge whisky is, heb ik 10 minuten gewacht met proeven. Dan heeft de whisky even de tijd om de reactie met de zuurstof aan te gaan. Zeker als de fles net open gaat heeft dat wel effect.
De geur is duidelijk jong, een jonge en sterke whisky. Eikenhout, peer, vanille en een algehele zoete mist erdoorheen. Later ruik ik ook wat banaan…
De smaak is mooi zacht en vol. Dat jonge proef ik niet direct terug in de smaak, maar het is duidelijk ook geen whisky van (meer dan) 10 jaar.
De smaak is in eerste instantie het verlengde van de geur. Zoet (honing), fruit (peer en banaan), eiken, vanille zijn de eerste smaken die naar voren komen. Bij het doorslikken proef ik ook een lekker fris en scherp randje van gember.
De afdronk is best lang, weer de smaken die zich voortzetten. Ik doe er een paar drupkes water bij en wacht weer een paar minuten.
De geur is niet heel veel veranderd, iets uitbundiger maar met dezelfde geurtjes.
De smaak is wel een stuk zachter…nog zachter! De smaken zijn wel vergelijkbaar, dus het is niet een hele andere whisky geworden. De afdronk is wel iets scherper op de tong…maar dat is het enige grote verschil.

Dus…?

Het is een mooie whisky, maar misschien dat een paar jaartjes extra in het vat de whisky nóg mooier zou maken. De whisky wordt niet erg ver weg gemaakt wordt (net naast Luik). Dus, misschien wel de moeite van een bezoek waard…dan kan ik het aan Etienne vragen.

Belgian Owl

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!