Starward Nova

De maker

In 2007 besloot David Vitale om Australische whisky te maken.
David stamt uit een Italiaanse familie, een cultuur waar eten en lekkere smaakjes centraal staat. Zoeken naar mooie smaken en nieuwe dingen zonder er te formeel over te doen.
David wilde een whisky maken die op de tafel tussen die Italiaanse hapjes mooi zou staan… De whisky mocht op alle manieren gedronken worden, neat, on the rocks, maar ook in een mix. Er staan zelfs een aantal recepten voor verschillende mixen op de site.
De distillery staat in Melbourne. Dat is in het hart van het culinaire centrum van Australië. Alle ingrediënten zijn dan ook op een dag rijden te vinden, gerst, gist en vaten.

De whisky

Voor deze whisky gebruiken ze Australisch gemoute gerst. Voor de fermentatie hebben ze brouwersgist gebruikt. Die gist geeft een tropisch karakter aan de whisky.
De vaten worden van wijnmakers uit de buurt gebruikt. Door die korte afstand tussen de wijnmakers en distillery geven ze de vaten geen kans om van ‘smaak’ te veranderen. Er zit heel weinig tijd tussen het leegmaken van het wijnvat en het vullen met whisky. Het enige dat er tussenin gebeurt is een snelle schoonmaakstoomstoot of een lichte charring.
Nu worden wijnvaten vaak gebruikt voor de startrijping of als finish, maar bij Starward gaat de whisky alleen maar deze wijnvaten in, de hele rijpingstijd.
Voor Nova worden de vaten van de stevige Shiraz en Cabernet gebruikt. Die vaten zijn vaak nog nat van de wijn als de whisky erin gaat.
Dan gaan ze drie “Melbourne years” het warehouse in. Melbourne staat bekend van z’n ‘four seasons in a day’ klimaat. Koude winden van de zuidpool samen met de droge en hete winden vanuit de woestijn in het noorden maakt dat het klimaat alle kanten op gaat.
Door de hitte en de droge lucht spreken ze in Australië ook niet van Angels’ share. Eerder werkt het daar andersom, het alcoholgehalte gaat omhoog, omdat er meer water dan alcohol uit de vaten verdampt.
Dat betekent dat de whisky niet veel langer kan rijpen, ze hebben het geprobeerd en die whisky was geen succes.

De smaaknotities

De signature whisky van deze distillery is gebotteld op 41% alcohol. Ik heb niets kunnen vinden over de manier van filteren of bijkleuring, maar ik heb het idee dat ze daar goed mee omgaan…
De geur is duidelijk fruit. Rode bessen, aardbeien, framboos, kers, sinaasappel en een hint van eiken en noten. Het is een hele vriendelijke, zachte geur…
De smaak is mooi vol, voller dan de geur doet vermoeden. Het zijn weer de (rode) vruchten die als eerste binnenkomen. Maar honing, krenten en vanille zijn net zo prominent aanwezig. Het is dat de geur de smaakbeleving naar de rode vruchten trekt, het heeft dus een paar slokjes nodig om de smaak in z’n breedte te ervaren.
De afdronk is erg lang, waarbij de mooie zoeten smaakjes blijven plakken.

Conclusie

Ook deze Aussie is een verrijking in je whiskykast. Een heerlijke zachte whisky voor de zomeravonden! Ik denk dat ik op zoek ga naar de andere variëteiten van deze whiskymaker!

Starward Nova

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!