Stauning Danish whisky

De makers

Het verhaal van Stauning begint in 2005 in een klein dorpje aan de westkust van Denemarken.
Negen vrienden (een dokter, een kok, een slager, een docent, een helikopterpiloot en vier techneuten) waren allemaal liefhebbers van whisky. Daarnaast waren ze ook erg nieuwsgierig en avontuurlijk. Ze woonden helemaal ideaal, genoeg land, turf, prachtig water, ze hadden twee stills gekocht en een oude slagerij. Ze wisten nog niets van whisky maken, maar hadden allemaal de drive om te leren en experimenteren.
In het eerste jaar was het doel om tussen de 200 en 400 liter te produceren.
Toen kreeg Jim Murray een fles in zijn handen. Na een slok van deze whisky zei hij: “”What on Earth is this? Whisky-lovers will kill their mothers for a bottle of this. This could possibly become some of the world’s best peated whisky.”

De nieuwe distillery

In 2011 kwam de eerste commerciële whisky op de markt. De critici waren erg lovend maar de negen oprichters waren zo bescheiden als een gemiddelde Deen. “Wij zijn van de Deense westkust, je moet niet te vroeg juichen”. De zaken gingen echer zo goed dat de productie de vraag niet kon bijhouden. In 2018 waren ze genoodzaakt een gloednieuwe distillery te bouwen met een capaciteit die tien keer zo groot is. Maar, nog steeds maken ze de whisky met lokale producten, open vloer moutingen, helemaal op de Stauning manier…maar nu in 24 kleine pot stills.

Wat zit er in de fles?

Ze hebben bij Stauning vijf varianten whisky en een new make spirit op de markt, de fles die ik heb heet KAOS. Ze beschrijven het zelf als “Alles wat we bij Stauning doen gaat deze de fles in”. Het is een blend van hun single malt, de peated single malt en de rye whisky.
De whisky heeft gerijpt in heavy charred virgin American Oak en first fill Makers Mark vaten. De whisky’s zijn allemaal twee maal gedistilleerd in kleine pot stills, een deel is niet gefilterd en een deel non-chill filtered. Dat betekent dat er residu in de fles kan zitten (!). Alles van het proces is in de distillery gedaan, alle producten zijn uit de omgeving. De whisky is op een sterkte van 46% de fles in gegaan.

De smaaknotities

De kleur van de whisky is koper met een rode gloed erin.
De geur is eerst rook, licht maar duidelijk aanwezig. Zoet, krenten, eiken, rogge, sinaasappel, kaneel…wauw, wat een mooie geur!
De smaak is vol, kruidig, een beetje pittig. Rook is een eerste smaak die je proeft, maar zeker ook de rye whisky die erin zit. Ik proef voornamelijk karamel, kaneel, sinaasappel, nougat maar ook wat zwaardere smaken als eiken, gedroogd fruit en drop.
De afdronk is lang en droog. Vanille, eiken, sinaasappel, gedroogd fruit zijn smaken die in de afdronk te proeven zijn.

Conclusie

Dit is werkelijk een geweldige whisky. Ik hoop de andere varianten ook nog eens te mogen reviewen.

Tags:

Stauning Danish whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!