Glenmorangie  The Quinta Ruban 12

De distillery

Glenmorangie staat bekend om een paar hele bijzondere feiten.
Glenmorangie heeft de hoogste stills van Schotland, 5.14 m om precies te zijn, net zo hoog als een volwassen giraffe. Deze stills zijn van oorsprong oude gin-stills die William Mattheson overkocht om zo de Glenmorangie distillery te starten. Die hoge stills zorgen voor veel reflux, zeker omdat de nek na de bocht nog steeds verder omhoog gaat (zie foto). Op die manier komen alleen de meest vluchtige alcoholdampen in de condensor en krijg je een lichte en vriendelijke whisky. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Laphroaig die hele korte, lage stills heeft…daarmee krijg je dus dikke, zware whisky.

Ze hebben ook een eigen bos in de VS, The Ozark mountains. Daar maken ze zelf vaten van Amerikaans eiken die eerst twee jaar blootgesteld worden aan de open lucht. Vervolgens worden ze uitgeleend aan Jack Daniel’s en Heaven Hill en rijpt er vier jaar lang bourbon in. Dan worden de vaten in z’n geheel naar Schotland vervoerd om er vervolgens tien jaar Glenmorangie in te laten rijpen.

Glenmorangie staat ook bekend als de uitvinder van het finishen. Dat is echter niet helemaal waar. Die eer gaat naar David Stewart van The Balvenie, die in 1983 The Balvenie Classic creëerde.

Glenmorangie heeft het finishen wel tot grote hoogte gebracht en een ommezwaai in de whiskywereld veroorzaakt. Eind jaren ’90 kwamen ze met een speciale variant, het was The Original die nog twee jaar langer in speciale vaten had nagerijpt. Tegenwoordig brengen ze drie varianten standaard op de markt, Nectar D’or die in Sauternes vaten heeft gerijpt, Lasanta heeft in sherryvaten gerijpt en voor Quinta Ruban gebruiken ze portvaten om te finishen. Ze hebben meerdere speciale finishes, maar deze drie hebben ze in principe altijd op de markt.

Wat zit er in de fles?

The Quinta Ruban is dus The original die vervolgens nog eens twee jaar heeft gerijpt in Port vaten. Quita komt af van het protugese ‘Quintas’ oftwel wijnboerderij. Ruban is gaelic voor Ruby, de soort port die in de vaten heeft gezeten.
Er zijn twee soorten vaten gebruikt, 225 liter ruby barriques en 670 liter ruby pipes.
Deze whisky is non chill filtered en niet bijgekleurd. De whisky is –net zoals de andere uit deze serie- gebotteld op 46%.

De smaaknotities

De kleur is erg donker, niet vreemd met de portvaten natuurlijk.
De geur is vol en warm. Chocolade en citrus zijn de eerste geuren die ik opvang. Later komen er ook geurtjes van noten en kruiden bij kijken.
De smaak is erg zoet, met dezelfde hints van chocolade, munt en noten. De textuur van de whisky is zijdezacht en de smaak ontwikkeld zich ietwat pittig als die langer in de mond zit.
De afdronk is best lang. De chocolade blijft mooi hangen, samen met de munt en het pepertje…heerlijk!

Glenmorangie  The Quinta Ruban 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!