The Chamberick The Immature single malt

De distillery

Een gloednieuwe distilleerderij in het platte polderlandschap op de grens van Utrecht en Zuid Holland. Het plaatsje Kamerik wordt rechtstreeks vertaald in The Chamberick. Daar hebben Laetitia en Joeri de Hoog een oude koeienboerderij gevonden, karakteristiek in het landschap en die is in 2018 zeer stijlvol verbouwd tot distilleerderij.
Tegelijk met de verbouwing van de boerderij heeft Laetitia in Schiedam een opleiding gevolgd tot distillateur. In 2018 kochten ze ook een column still van een Duitse boer. Hij had er al 28 jaar Obstler mee had gestookt. En stoken is het, deze still wordt met houtvuur verwarmd, het logo van de distillery is een kloofblok refererend hieraan.
Die column still is niet erg groot. Om een vat van 190 liter te vullen zijn er 24 runs wash nodig om genoeg low wines te maken voor nog eens 8 à 9 runs new make spirit. Daar doet Laetitia 7 weken over, een monnikenwerk dus. Op 23 februari 2020 liepen de eerste druppels spirit uit de still. Dat was om de machine te testen, het recept te bepalen en ook uit nieuwsgierigheid natuurlijk. Maar, het stoken kon wel echt beginnen! Begin 2021 werd het eerste vat gevuld om te laten rijpen tot whisky.

Wat maken ze dan?

Bij The Chamberick maken ze verschillende drankjes, allemaal met sprekende namen. Op het moment van dit schrijven hebben ze in hun webshop  ‘Calvatres’ appeldestillaat, ‘Chocolate fireguard’ likeur, ‘Happy New Pear’ eau de vie, ‘Not your cup of Tea’ minty Marocco likeur, ‘The Lumberjack’ Dry Dutch Gin en nog onderweg de whisky, klaar in 2024.

Wat zit er in de fles?

De spirit is op traditioneel Schotse wijze gemaakt. 100% gemoute gerst, twee keer distilleren en vervolgens minstens drie jaar het vat in. Het eerste grote ex-bourbon vat is gevuld op 4 april 2021…dus vanaf 5 april 2024 kunnen we gaan proeven van de eerste Chamberick single malt whisky.
Om al eerder te kunnen proeven, omdat Laetitia zelf niet kon wachten, of ze wilde al geld in het laatje krijgen…ik weet niet precies de beweegredenen, maar ze heeft naast het eerste vat van ± 200 liter ook een vat van 10 liter gevuld met de spirit. Omdat de spirit heel veel houtcontact maakt, rijpt die veel sneller dan in een vat van 250 liter. Deze Immature heeft 8 maanden in het mini vaatje gelegen en is op 14 maart 2022 de fles in gegaan…net op tijd voor het Whisky Weekend Twente.

Ik had het voorrecht om de laatste fles ‘The Immature’ te mogen kopen, misschien wel omdat ik tijdens dat whisky weekend beloofde er een review over te schrijven…bij dezen.

De smaaknotities

De kleur is geelbruin, best donker voor slechts 8 maanden rijping. Door dat grote houtcontact geeft het vat veel meer kleur af. Ik weet niet of dat mini-vat ook bourbon heeft gehad.
De geur is fris en fruitig. Vanille en groene appels. Heel rustig, verrassend voor zo’n jonge spirit.
De smaak is hout, kruiden, vanille, krenten, rogge. De smaak ontwikkelt zich enorm in de mond. Als je de spirit door de mond laat walsen komen er meerdere smaken naar voren. Er zit een moutige ontwikkeling in, samen met een lichte hint van karamel fudge. Ik moet me realiseren dat dit de laatste fles is…rustig aan!!
De afdronk is best lang, droog en een beetje een zwaar einde

Wauw, als dit een voorbode is van de whisky die gaat komen…dan bestel ik een doos!
Chapeau Laetitia…job well done!

The Chamberick The Immature single malt

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!