Highland Park Voyage of the Raven

De distillery

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.

De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.

Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

Voyage of the Raven

Deze komt uit de Animal spirits serie. Daar zitten ook ‘Spirit of the bear’, ‘Loyalty of the wolf’ en ‘Wings of the eagle’ in. De eerste twee hebben geen leeftijdsaanduiding, de laatste twee zijn resp. 14 en 16 jaar oud.
Bij Highland Park is de band met de Vikingen erg sterk, heel veel van hun whisky’s zijn vernoemd naar Viking-achtergrond thema’s.
De raven (raaf) was een sterk symbool van de overwinning van het strijdveld, succes van de reis en trouw aan de god Odin.
Vikingen namen ook een Raaf mee op hun reizen over zee. Als ze het vermoeden hadden dat er land in de buurt was, lieten ze een raaf los. De richting waarin die wegvliegt was een eerste teken waar het land zou moeten zijn, of die nog terug kwam was een tweede. Als de raaf terugkomt is er (nog) geen land in de buurt…
Op de zijkant van de doos staat een soort hommage aan de raaf, vertaald uit het oud-Noors:

”The ravens sit on his shoulders and say into his ear all the tidings which they see or hear; they are called thus: Huginn and Muninn. He sends them at daybreak to fly about all the world… Therefore men call him Raven-God.”
Gylfaggining, The Prose Edda, Snorri Sturluson, English translation

Wat zit er in de fles?

Het grootste deel van deze whisky heeft op first-fill sherry vaten gerijpt. De whisky is gebotteld op 41,3% alcohol, een afwijkende sterkte voor Highland Park.

De smaaknotities

De geur is erg zoet, nootmuskaat, kaneel en een hele lichte vleug van rook.
De smaak is in eerste instantie zoet met vanille. Maar na wat slokjes komt er veel fruit, pittig/peper en zelfs zwarte kersen bij kijken.
De afdronk is verrassend kort maar wel warm en zoet.
Voor een Highland Park heeft deze erg weinig rook/turf in de smaak, maar hij is wel erg lekker. Niet te robuust maar wel een whisky met een stevige body…

Tags:

Highland Park Voyage of the Raven

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!