Balblair 2005

De distillery

Balblair ligt in het bovenste stuk van Schotland, in de buurt van de Glenmorangie distilleerderij. Een echte Highland whisky dus.
De distilleerderij was origineel in 1790 gebouwd (en toen dus geen legale stokerij) en is in 1895 opnieuw gebouwd, maar dan dichter bij het treinstation van Edderton. De waterbron die daarbij lag was van slechte kwaliteit, dus hebben ze besloten om het water van de originele distilleerderij te blijven gebruiken. Tot op de dag van vandaag gebruiken ze het water uit die Ault Dearg Burn.

Wat zit er in de fles?

Balblair wordt vaak vergeleken met een Ierse pot still whiskey.
Ik ben erg benieuwd naar de smaak. Balblair staat echt bekend om z’n kwaliteit, hand gekozen vaten, de dunnage warehouses die daar hoog in het noorden in het donker liggen (bij dunnage warehouses worden de vaten niet meer aangeraakt als ze eenmaal liggen).
Deze whisky is een vintage, in 2005 gedistilleerd en in 2018 gebotteld, dat staat zo op de verpakking. De whisky is gebotteld op 46% alcohol, non-chill filtered en natural colour. Dus, zo natuurlijk mogelijk….

De smaaknotities

De geur doet meteen denken aan vers fruit. Het is een scherpe geur, fris en honing. De bourbon vaten die zijn gebruikt voor de 13 jaar rijping geven een duidelijk vanillegeur af. Na een tijdje komt er ook een leergeur bij kijken
De smaak is erg droog, vergelijkbaar met Scapa en Benromach 15. Citrus, bloemen, een beetje zuur zelfs. Als de whisky een korte tijd staat komt er ook toffee en meer vanille bij kijken.
De whisky smaakt erg dominant, alsof het een whisky van jonge leeftijd is…zeker geen 13 jaar.
Op advies van een expert doe ik er een theelepel water bij en laat ik de whisky afgesloten staan, een uur.

Water erbij…

We zijn nu een uurtje verder, het glas is beslagen van de vervlogen alcoholdamp.
De geur is al heel veel zachter, vanille en honing voeren de boventoon. Dit is echt een andere whisky geworden het afgelopen uur, heel veel zachter. Ook fruit, eikenhout en zachte kruiden zijn veel prominenter.
De smaak is ook heel verrassend, zacht, vol en rond. Fris, zomertonen… prachtig bitter, maar ook zoet.
Het is echt een whisky geworden die smaakt naar z’n leeftijd, gebalanceerd en met een heerlijke afdronk… prachtig.

Balblair 2005

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!