Glenfiddich Project XX

Glenfiddich

Wie kent ‘m niet, Glenfiddich is jarenlang de best verkochte single malt van de wereld geweest. Dat hebben ze grotendeels te danken aan de drooglegging. Er werd in die tijd (1920 tot 1933) geen whisky verkocht (althans, niet legaal), maar Grant Gordon (de master distiller die toen aan de knoppen mocht draaien) voorzag dat het maar een beperkte periode zou duren en bleef gewoon door produceren. In 1933 werd de drooglegging afgeschaft en Glenfiddich kon -samen met 5 andere distillery’s- de wereld bevoorraden. Hierdoor stonden ze meteen sterk in een explosief groeiende markt.
Sinds 1961 wordt die gebotteld in de kenmerkende driekante fles. Die drie kanten staan voor de drie kenmerkende ingrediënten van whisky: water, zuurstof en gemoute gerst. Er wordt ook beweerd dat het deze vorm heeft zodat die niet per ongeluk onder het bed uit kan rollen.
Een tweede reden waarom Glenfiddich zo bekend is, is omdat ze vanaf 1963 buiten Schotland gingen adverteren. Single malt werd hoofdzakelijk alleen binnen Schotland gedronken, de rest van de wereld dronk met name blended whisky’s. Ze zijn begonnen op Shannon Airport in Ierland, een 5 jarige variant. Het was een groot succes en al snel was Glenfiddich de best verkopende single malt van de wereld. Die status hebben ze nog steeds.
Glenfiddich presenteert op dit moment zo’n 35 varianten op hun site, een erg indrukwekkend portfolio. Om al deze whisky-varianten te maken hebben ze 30 stills staan, 10 wash stills van elk 9000 liter en 20 spirit stills van elk 4.500 liter. Die staan allemaal in een distilleerderij in Dufftown in de Speyside.

Project XX

Glenfiddich komt standaard al op de markt met die 35 varianten, maar de laatste paar jaar komen ze ook met bijzondere projecten. In die serie zitten IPA experiment, Winter storm, Fire and Cane en deze dus, project XX.
De XX staat voor 20 en dat getal staat (dus) centraal bij deze whisky.
De malt master van Glenfiddich, Brian Kinsman nodigde 20 whisky grootheden uit van over de hele wereld om in de warehouses van Glenfiddich te gaan neuzen. Ze mochten ieder een vat kiezen waar ze het meest gefascineerd door waren. Dat ging echt alle kanten op, port pipes (kleine vaatjes) tot virgin bourbon barrels en eigenlijk alles wat daar nog tussen kan. Dat werd een nieuwe whisky, een ongewone, innovatieve en onverwachte whisky. Dit project is zo in het geheim opgezet dat de 20 experts pas halverwege ingelicht werden over de inhoud en wat er ging gebeuren met het vat van hun keuze.
In het begeleidend boekje staat nog een interessant experiment beschreven, aan het eind wat meer daarover.

De smaaknotities

De geur van de whisky is meteen al opmerkelijk. Zeer fris, fruitig en bloesem. Bij fruitige geurtjes is het leuk om door te snuffelen, dat kan nog verschillende kanten op gaan. Ik heb wat last van verkoudheid, maar ik haal er wel peer en groene appel uit.
De smaak is bij de eerste slok best pittig, maar dat is al snel verdwenen. Het is de mond die aan de 47% alcohol moet wennen, dat heeft wat slokjes nodig.
Dus, na een paar kleine slokjes wordt het een hele zoete, aangename smaak met veel vanille van het eikenhout. De smaak is diep en complex en zacht waarbij een hint van noten komt kijken. Ergens op de achtergrond proef ik nog een kruidig toon, maar welke kruiden?…mijn verkoudheid staat nu even in de weg.
De afdronk is best lang met aanhoudende zoetheid en eiken. Aan het eind kleeft er nog een zoete smaak met wat tannine in de mond.

Het experiment: probeer de whisky ook met wat (zee) zout op de tong. Nu heb ik geen zeezout…maar ach, zout is zout zullen we maar zeggen.
Dus, de natte vinger in de pot met zout, op de tong ermee en een slokje whisky er achter aan.
Juk!
Ik houd niet van zout, zelfs niet in combinatie met whisky merk ik nu. De whisky smaakt wel erg anders, maar ik proef alleen het zout…ook met een kleinere hoeveelheid… :-/

Een beetje water erbij maakt de whisky nóg zachter, zoeter en fruitiger…wauw!! Dat was dus wel een goede tip van de malt master 😉

Deze whisky is echt een geslaagd experiment (op dat zout na dan) en ik hoop dat ze ‘m een langere tijd op de markt houden. Een geweldige whisky in een erg mooie fles die een mooie indruk maakt in je whiskykast.

Tags:

Glenfiddich Project XX

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!