Highland Park Dark Origins.

De distillery

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky is een nieuwe variant van het vaste assortiment, een whisky die voor 80% op first fill sherry vaten en 20% op refill sherry vaten heeft gelegen. 60% van de gebruikte vaten zijn van Europese oorsprong. Door de hoge mate van first fill sherry vaten krijgt die een wat donkerdere kleur. De naam is onder andere daarop gebaseerd. Maar ook als verwijzing naar de oprichter van Highland Park, Magnus Eunson. Hij was overdag een broeder maar ’s nachts smokkelde hij erop los, bezig met zaken die het daglicht niet konden verdragen. Hij was de belastinginspecteurs altijd een stapje voor.

De smaaknotities

De geur van deze whisky doet meteen denken aan sherry. Wat verder zitten er mooie kruidige tonen en wat sporen van fruit in. Bananen en appel zijn heel duidelijk aanwezig, maar ik ruik ook iets van noten. Typisch is dat ik niets van turf of rook ruik.
De smaak: Ha, daar is de turf! Het is een hele mooie, volle en een beetje droge smaak. Bij de eerste slok is er meteen turf, maar niet zwaar aangezet. Er zit ook een zoete smaak doorheen, zoet van kersen en chocolade. Als de whisky wat langer door de mond walst wordt die langzaam pittiger. De whisky is op 46,8% gebotteld, dus het is sowieso geen lichte wegdrinker.
In de smaak komt later ook wat sinaasappel naar boven, heel licht..ook de noten blijf ik op de achtergrond proeven.
De afdronk is best lang, pittig en de chocolade en turfsmaak blijft daarin ook aanwezig, héérlijk!

Tags:

Highland Park Dark Origins.

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!