Cotswolds single malt whisky

De distillery

De Cotswolds Distillery is in 2014 opgericht door Daniel Szor (in 2011 begonnen met plannen en bouwen) en is de eerste ‘full-scale’ distilleerderij van de Cotswolds. In de eerste paar jaar verkopen ze natuurlijk nog geen whisky, geen inkomsten dus. Als oplossing daarvoor zijn ze ook Gin gaan maken. Eerst in één column still, maar de vraag werd zo groot dat ze een tweede column still hebben moeten installeren.
De whisky wordt traditioneel gemaakt in twee pot stills. Alle stills in deze distilleerderij hebben een meisjesnaam; de wash still heet Mary en de spirit still heet Janis.

Het distilleerproces

Tijdens het distilleren wordt altijd het eerste en laatste deel weggehaald, de head en tail. Het middendeel (heart) is de spirit die de vaten ingaat. Bij de Cotswolds distillery gaan ze opmerkelijk laat over van head naar heart en erg vroeg van heart naar tail. Dat betekent dat er zo goed als geen zware delen in de whisky achterblijven en er een bloemige, lichte whisky uitkomt.
De new make spirit die uit de spirit still Janis komt heeft een alcoholpercentage van 75% en is door de vroege overgangen al erg goed te drinken. Tijdens de tour krijg je een kleine sample van die new make spirit te proeven.

Wat zit er in de fles

Voor de rijping van deze single malt gebruiken ze Amerikaanse ex-bourbon vaten en Europese wijnvaten die een STR procedé hebben doorlopen. STR staat voor Scraping, toasting and recharring, waardoor het eigenlijk een virgin-oak cask wordt. De whisky’s uit die twee vaten worden gemengd en na drie jaar en een dag wordt die whisky gebotteld op 46%. Het lijkt erg jong, maar door de constante temperatuur in de warehouse en de manier van distilleren is de whisky na drie jaar erg lekker, bloemig en fruitig.

De smaaknotities

De geur is lekker zacht en zoet. Honing en karamel voeren de boventoon, maar ook zoete vruchten, zoals perzik zijn (na even snuffelen) duidelijk aanwezig.
De smaak is pittiger dan de geur doet vermoeden. Stevige pittige kruiden en zoet en olie-ig, dit is een stevige whisky! Bij een vervolgslok komt karamel weer duidelijk kijken.
De afdronk is best lang, zoet van bruine suiker…
Aangezien er 46% alcohol inzit, heb ik bij het laatste beetje whisky een paar druppels water gedaan. De geur wordt daardoor minder aanwezig, gedempt. De smaak wordt ook zachter, die lijkt nu meer op de eerste geur zonder water. De pittige kant is eraf, maar de rest van de smaken zijn nog steeds duidelijk aanwezig.

Cotswolds single malt whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!