Highland Park Spirit of the Bear

De distillery

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

Spirit of the bear

Deze komt uit de Animal spirits serie. Daar zitten in ‘Voyage of the Raven’, ‘Spirit of the bear’, ‘Loyalty of the wolf’ en ‘Wings of the eagle’ in. De eerste twee hebben geen leeftijdsaanduiding, de laatste twee zijn resp. 14 en 16 jaar oud.
Bij Highland Park is de band met de Vikingen erg sterk, heel veel van hun whisky’s zijn vernoemd naar Viking-achtergrond thema’s.

De naam van deze variant is ook gehaald uit het Viking-bijgeloof. Voor de strijd wikkelden ze zich in de huid van een beer om op die manier de krachten over te nemen. Gehuld in de berenvellen kregen ze de naam berserkers, dat is afgeleid van het oud noorse woord ‘ber’ – beer and ‘sekr ‘– vel.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky is gepeat met turf van hun eigen Hobbister Moor, een boomloze peat die z’n eigen smaakkarakter heeft. De Spirit of the bear is in 2018 op de markt gekomen nadat die een aantal jaren op Amerikaans ex sherry casks heeft gerijpt…het aantal jaren is niet bekend gemaakt. De whisky is gebotteld op 40% alcohol..

Het grappige aan de fles is dat de dop naast een kurk ook een kleine schroefgang heeft. Dus, door eerst de kurk op de fles te doen kun je de fles helemaal goed afsluiten van de zuurstof door nog een halve slag met de dop te maken. Bij openen moet je natuurlijk ook draaien…duh!

De smaaknotities

De kleur van de whisky is helder, licht goud
De geur is meteen die kenmerkende medicinale turf, gember en een beetje honing. Ook zit er een duidelijke citrus geur in, ik ruik niets van de sherry.
De smaak is vrij zacht, sinaasappel en die gember uit de geur voeren de boventoon. De turf is heel mooi aanwezig op de achtergrond, samen met iets van graan-smaak. Ook in de smaak merk ik niets van de sherry, na een paar slokjes komt er wel iets van fris gras naar boven.

De afdronk is heel zacht met nog steeds die turf die maar blijft aanhouden. Uiteindelijk gaat het weer naar die citrus, sinaasappel…beetje bittere (lekkere) afdronk.

Tags:

Highland Park Spirit of the Bear

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!