Tullibardine 15

De distillery

Deze whiskymaker uit het zuiden van de Highlands (vlak bij Stirling) brengt bijna geen whisky’s uit met een leeftijdsaanduiding. Om er maar een paar op te sommen:

Sovereign, 225 Sauternes cask finish, 228 Burgundy cask finish, 500 sherry cask finish, The Murray Masala, The Murray châteauneuf-du-pape, The Murray 2007.
Daarnaast hebben ze wel een paar whisky’s die een leeftijdsaanduiding hebben, maar dan heb je het al over een whisky uit 1962 die 52 jaar heeft gerijpt, of 20 of 25 jaar gerijpt.
Dus, een 15 jarige whisky uit deze jonge distilleerderij is wel opmerkelijk.

Ondanks dat de distillery uit 1949 komt, staat het jaar 1488 op de fles. *HUH*? In de 15de eeuw werd op die plek al gebrouwen en gedistilleerd. Het was een brouwerij die zijdelings ook sterke drank maakte. Vanaf 1947 werd deze brouwerij omgebouwd naar een distilleerderij en gedoopt “Tullibardine Distillery”. Die naam is uit het Gaelic en betekent “Uitkijk heuvel”. Van 1994 tot en met 2003 zijn ze gesloten geweest, maar de populariteit van whisky maakte dat ze een heropening aankonden. Gelukkig maar, Tullibardine brengt prachtige whisky’s op de markt, eens kijken of deze ook zo mooi is.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky is gemaakt bij de heropening in 2003 en heeft gerijpt in first-fill ex-bourbon vaten in hun traditionele dunnage warehouses aan de voet van de Ochill heuvels, halverwege tussen Stirling en Perth.
De whisky is gebotteld op 43% en zit in een mooie doos.

De smaaknotities

De kleur is mooi donker, rood goud…
De geur is warm, fruitig, bloemen en appels voeren de boventoon. Er zit nog veel meer in, maar ik vind het lastig om te herkennen. Het is een hele lekkere, zoete geur. Na een paar slokjes en opnieuw ruiken, vind ik ook wat hooigeur…
De smaak van deze whisky is ook heerlijk zoet en warm, met veel fruit en een pittig kantje. Na een volgende slok proef ik bij het doorslikken ook kruidnagel en meer kruidige tonen.
Ik zie dat er duidelijke olie lijnen (zogenaamde legs) op het glas komen bij het drinken, dus een druppeltje water kan wel iets doen…laten we proberen.
De geur wordt in ieder geval matter, minder prominent. De smaak ook, platter, matter, minder prominent…de scherpte gaat er ook vanaf. Dus, als iemand het pepertje niet zo lekker vindt, een druppeltje water “poetst het weg”.

Al met al een heerlijke, echte Highland whisky met meerdere laagjes…

Tullibardine 15

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!