Millstone 12 Sherry cask

De Zuidam distillery

Millstone whisky komt van de distilleerderij Zuidam, te Baarle-Nassau. Ze hebben daar meer dan 50 jaar ervaring met het maken van sterke dranken; Genever, likeur, gin, korenwijn, rum en natuurlijk whisky.

De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molen die de gemoute gerst maalt tot grist, het meel waarvan het bier (wash) wordt gemaakt.
De fermentatie gebeurt op lage temperatuur gedurende 5 tot 7 dagen. Dat is bovengemiddeld lang en het zorgt voor een fruitig karakter in de whisky.
Vervolgens wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in kleine, handgemaakte, koperen ketels. Door die kleine maat is er veel contact met het koper, waardoor ongewenste smaakjes geëlimineerd worden. Ook het distilleren gebeurt langzamer dan gemiddeld, sommige zaken moeten nu eenmaal niet overhaast gebeuren.
De laatste stap is het rijpen in hun eigen ‘warehouse’. In Schotland verdampt ongeveer 2% per jaar uit de vaten, het zogeheten “Angel’s share”. In het warehouse van Zuidam verdampt 4 tot 6% per jaar vanwege de hogere temperatuur en lagere luchtvochtigheid…dat zul je wel ruiken!!

Hun eerste whisky die op de markt kwam is de 5 jarige single malt. In 1996 zijn ze er mee begonnen en in 2007 kwam die eindelijk uit. Sindsdien zijn ze bij Zuidam het assortiment aan het uitbreiden.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky is de trots van de master distiller Patrick van Zuidam. De rijping gebeurt eerst op refill vaten en daarna minimaal 4 jaar op first fill Oloroso sherry vaten. Er is ongeturfde gemouten gerst gebruikt.

Bij het kopen van deze whisky mocht ik proeven van een fles die al open was, echter die fles was een 2014 botteling en de fles die ik heb gekocht een 2018 botteling. De fles was al een tijdje open, de vraag was of tijd en zuurstof de whisky hebben veranderd. Ik heb een klein flesje van de 2014 whisky meegekregen om te vergelijken…ik ben benieuwd!

De smaaknotities

De kleur is mooi donker koper-mahonie, de 2014 is ietsjes roder dan de 2018.
De geur is meteen een zoete sherry geur, zeer fruitig, honing, vanille en hei. Na wat langer snuffelen komen er ook wat krentjes en chocolade naar boven. De 2014 variant is iets minder prominent in de geur, iets vlakker en wat korter.
De smaak van de whisky is erg vol en aanwezig. Vol, kruidig, honing zoet, fruit (appels, sinaasappel) maar ook tropisch fruit. Deze whisky doet niets onder voor een Schotse whisky. Als ik de whisky wat langer in de mond houdt, wordt de smaak meer tropisch, zoeter.
De 2014 versie is ook in de smaak niet zo uitbundig, iets meer hei tonen maar in het algemeen wel dezelfde smaakjes maar een beetje matter, alsof de kleuren van een afbeelding iets zijn verbleekt.
De afdronk is erg lang en fruit-zoet. Bij de afdronk komt het eiken ook kijken…het eindigt met een zoete, vanille droogheid.

Conclusie

Wauw!! Dit is echt een heerlijke whisky, niet goedkoop, maar zeker waar voor z’n geld. Millstone is een merk dat zeker in je kast moet staan!

Millstone 12 Sherry cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!