Amrut Indian Single Malt Whisky

De Amrut distillery

Volgens Indiase mythologie hebben de goden en Rakshasas (de duivels) de oceanen gekarnd, ze gebruikte daarvoor de berg Meru als karn-arm. Daarbij kwam een gouden pot tevoorschijn uit de dieptes van de oceaan. Die gouden pot bevatte het levenselixer, “Amrut” genaamd. De oprichters van deze distilleerderij hebben deze naam overgenomen om een ander levenselixer onder de mensen te brengen.

De Amrut distilleerderij ligt in het zuiden van India, in Bengaluru. De gerst die ze gebruiken wordt lokaal verbouwd aan de voet van de Himalaya en het water komt uit de Himalaya. Amrut is slechts een van de drie werkende distilleerderijen van India die single malt whisky maken.

Indiase whisky

Het klimaat waarin de eikenhouten vaten rijpen maakt dat deze whisky echt anders is dan bijvoorbeeld Schotse whisky. Met de lage temperatuur en relatief lage luchtvochtigheid vervliegt er in Schotland 2% alcohol per jaar uit het vat (Angel’s Share). Omdat het klimaat in Bangaluru, waar de drank wordt gerijpt, zeer wisselend is, met strenge winters en hete zomers met een hele hoge luchtvochtigheid gaat bij het ‘rijpen’ van de drank veel whisky verloren door verdamping. In India verdampt véél meer whisky dan in Schotland, tussen de 11 en 16 procent per jaar. Oude whisky is er daardoor vrijwel niet: behalve dan de flessen Greedy Angels, die voor angstaanjagende bedragen over de toonbank gaan (350 euro voor de 8 jaar oude, 600-1000 euro voor die van 10 jaar en 1500 euro voor 12-jarige whisky).

Door die extreme omstandigheden gaat het rijpen ook sneller, de whisky is veel meer in contact met het hout en hoeft dus ook geen 10 jaar te rijpen om een goede whisky te verkrijgen.

Wat zit er in de fles?

Deze variant hebben ze gemaakt uit eerbetoon aan de Indiase boeren. Die verbouwen en verzorgen de mout met grote zorg en toewijding. De whisky heeft gerijpt op Amerikaanse eiken vaten. Uiteraard is de whisky non-chill-filtered, natuurlijk gekleurd en gebotteld op 46% alcohol.

De smaaknotities

De kleur is mooi kopergoud, een mooie diepe kleur.
De geur is zacht en zoet, fruit en vanille. Na een tijdje komt er ook een geur van graan en marshmallows naar voren.
De smaak van de whisky is heel rijk, vol. Veel smaken die door elkaar vloeien, hoofdzakelijk fruit en zoetheid, banaan en perzik zijn het duidelijkst aanwezig. Vanille en kruiden walsen daar mooi doorheen….wat een mooie complexiteit, heerlijk!
De afdronk is lang, beetje pittig maar drijft langzaam weg in smaken van vanille, hout en wat sinaasappel aan het eind.

Deze whisky is echt heel erg lekker, anders dan Schotse whisky maar ook weer bekend in de smaak…een hele mooie aanvulling in het whiskykabinetje.

Tags:

Amrut Indian Single Malt Whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!