Cutty Sark Prohibition edition

Cutty Sark?

Cutty Sark is in Nederland niet heel bekend, ze richten zich meer op de markt in de VS. Deze blend is -zoals ze zelf zeggen-  de nagemaakte whisky die in de jaren ’20 naar de VS werd gesmokkeld om daar tijdens de drooglegging de zwarte markt op te gaan.

Het rug etiket zegt: “Deze whisky is gemaakt als eerbetoon aan de beruchte kapitein William S McCoy, die Cutty Sark blended Scotch Whisky naar Amerika smokkelde tijdens de drooglegging in de 1920’s. Zijn uitstekende reputatie in het leveren van slechts het beste van het beste, echte en onaangetaste drank gaf deze Cutty Sark de bijnaam “The Real McCoy”. Deze uitdrukking wordt in de UK nog dagelijks gebruikt als iets van ‘het echte merk’ is. De Cutty Sark is de clipper waarop kapitein McCoy voer.

Wat zit er in de fles?

Deze whisky is een blend van malt (gerst) en graan (kan van alles zijn) whisky’s, na het blenden op ex-bourbon vaten gerijpt en vervolgens op 50% alcohol (100°proof) gebotteld. Ze hebben geen kleurstof toegevoegd en de whisky is ‘non-chillfiltered’.

Ongeveer 60% van deze whisky is goedkopere graan whisky die in column stills wordt gemaakt. . De rest bestaat uit single malts uit Schotland: Glenrothes, Tamdhu, Bunnahabhain, Glengoyne, Highland Park, Macallan, Macduff, Craigellachie en Glenfarclas. Al deze malts hebben in Amerikaans eiken sherry vaten gerijpt voordat ze de blend in gingen.

De smaaknotities

De kleur is behoorlijk donker, dat is vast het deel van de sherryvaten, bourbonvaten geven namelijk niet zo’n donkere kleur af.
De geur heeft twee duidelijke kenmerken, de graan whisky geeft ‘m een peperig, metaalachtige geur. Maar de sherry geeft ook een zoete geur met een karamel achtergrond…een mooi combinatie die erg lekker werkt.
De smaak van deze blend is creme-ig, mooi vol en rond. In eerste instantie komt er veel zoet naar voren, maar het gaat snel over naar peper, prikkelend op de tong en gehemelte. Later komt een goede aanvulling op het zoete van de geur, vanille en toffee.
De afdronk is behoorlijk lang, peper, zoet en karamel.

En nu het water, kijken of dat iets doet met de whisky.
De geur is veel zachter en zoeter, echt een verandering. De smaak is ook helemaal anders geworden. De crème blijft, het zoete ook maar de peper is grotendeels weg. Alleen in de afdronk is er nog wat van die peper over.

Conclusie

Wauw, dit is echt een super mooie blend, zéker voor die prijs. Het is zeker een vaste aanvulling in mijn whisky kastje…

Tags:

Cutty Sark Prohibition edition

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!