Teeling
Teeling is de eerste distillery die weer produceert in Dublin sinds 125 jaar. Nu denk je misschien dat Jameson er nog altijd zit, maar dat is dus 125 jaar geleden. Jameson is begonnen aan Bow street in Dublin, maar die zijn vanwege uitbreiding verhuisd naar Cork.
Teeling is pas in 2015 begonnen, maar ze hebben een enorm assortiment op de markt met 15 verschillende whiskey’s en finishes. Samen met andere Ierse distilleerderijen proberen ze op die manier de Ierse whiskey weer helemaal op de kaart te zetten. Ierse whiskey was ooit de nummer een whiskey in de wereld….maar na WOII zo goed als niet meer bestaand. Dat is begonnen met de drooglegging in de VS, de grootste afzetmarkt van de Ierse whiskey. Het verval is toen begonnen en aan het eind van de jaren zestig (1966) waren er nog maar twee distillery’s. In 1987 is de ommekeer gekomen met de bouw van de Cooley distillery. Die is begin jaren 90 begonnen met produceren en vanaf toen is de populariteit van Ierse whiskey weer de lift in gegaan, gelukkig!
Single cask
Het is een bekende Ierse single whiskey, maar deze fles is echter wel een bijzondere. Het is een single cask, dat betekent dat de whiskey in deze fles in slechts één vat heeft gezeten. Normaliter worden bij single malts alle vaten van die batch in een groot vat omgekiept en daar blijft die een relatief korte tijd (een paar weken tot enkele maanden) in zitten. Dit doen ze om de smaak van alle vaten uit te middelen en dus een constantere smaak te krijgen. Dat noemen ze het huwen van de whisky’s (marriage). Daarna wordt die gebotteld.
Single cask whiskey is rechtstreeks van het vat in de fles gegaan, ook cask strength dus (55,2%).
Wat zit er in de fles?
Deze single cask heeft óók nog in een bijzonder vat gelegen, Abafado. Dat is een Portugese wijn waarbij de druiven geplet worden en in een groot vat bijeen worden gebracht en overgoten worden met brandewijn (Aguardent). Daardoor gaan de druiven niet gisten en is de uiteindelijke drank dus geen wijn maar een likeur wijn. Dat blijft vijf jaar in dat vat zitten en heeft uiteindelijk een zeer opvallende smaak. In dat vat is dus deze Teeling gedaan en die heeft er weer 16 jaar in gezeten. Er zijn maar 606 van deze flessen geproduceerd.
De smaaknotities
Bij het open maken komt de zoete geur me al tegemoet.
De kleur is best licht, geel-goud.
De geur is zoals al gezegd zoet, vol, rijk. Het doet me het meeste denken aan abrikoos of perzik. Ook is er wat van walnoten te vinden.
De smaak is een voortzetting van de geur, heerlijk zoet van abrikoos en perzik. Het is wel dat die 55,2% behoorlijk sterk smaakt. Ik proef nog een paar keer en doe er dan een paar druppels water bij.
Na verloop van tijd komen er wat meer fruit naar boven, banaan hoofdzakelijk. Dit is een whiskey met diepgang, meerdere laagjes…héérlijk!
Oké, wat water erbij…
De geur wordt nu matter, minder uitgesproken. De noten en nu ook krenten zijn duidelijker aanwezig.
De smaak is best wel veranderd. Het fruit is in de smaak ook op de achtergrond verdwenen, er is nu een zuurtje bij gekomen. Ik ben er niet zeker van of het een verbetering is…misschien heb ik er iets te veel water bij gedaan. Het heeft dan geen zin om er weer whiskey bij te doen, zo werkt dat niet. Deze smaakverandering is niet terug te draaien. Gelukkig had ik maar een hele kleine dram ingeschonken.
Al met al een prachtige whiskey, ik ben blij dat ik’m open heb gemaakt…maar ik ben er zuinig op 😀