Blended whisky
Een blended whisky is een gemengde whisky. Het is vaak een geheim recept van meerdere single malt en graan whisky’s. Het maken van een goede blend is alles behalve makkelijk. Het vraagt veel ervaring, intuïtie, perfect smaakgeheugen en een hele goede neus. Er gaan wel 20 tot zelfs 50 verschillende soorten whisky’s (malt en graan whisky) in een blend. Tot de jaren ’60 werd er eigenlijk bijna alleen maar blended whisky gedronken. Vanaf de jaren ’70 kwamen de single malts meer in zwang. Een goed gemaakte blend is meer smaakvast, een single malt kan over de jaren heen nogal wijzigen in smaakpalet vanwege wisselingen in vaten en grondstoffen. Bij een blend wordt die variatie weer gecompenseerd door het veranderen van het recept (iets meer van een specifieke whisky, iets minder van die andere).
Wat zit er in de fles?
De leeftijdsaanduiding op de fles geeft de leeftijd aan van de jongste whisky in deze blend. Dat betekent dus dat er ook een 25 jarige of zelfs een 30 jarige single malt whisky in kan zitten. Wat er precies in deze whisky zit, heb ik niet kunnen vinden…dat houden ze goed geheim. Al meer dan 180 jaar wordt deze Ballantine’s gemaakt volgens hetzelfde recept en traditionele werkwijze. In bijna twee eeuwen hebben slechts vijf deskundige masterblenders van Ballantine’s de ware geheimen van de whisky gekend. Die kennis wordt van generatie op generatie doorgegeven.
Tijdens een whiskyproeverij kwam Ballantine’s 17 voorbij en daar legde ik het proces van blenden uit. De vraag van iemand was “Waarom zou je een goede single malt opofferen aan een blend?”
Daaruit is een beetje uit op te maken dat men vindt dat een blended whisky inferieur is t.o.v. een single malt. Die meneer kwam wel terug van zijn vraag toen hij die 17 jarige blend proefde. Ik ben benieuwd naar deze 21- jarige blend uit de buurt van Glasgow (Dumbarton).
De smaaknotities
De kleur van de whisky is geelkoper.
De geur is mooi zacht, warm en vol. Lichte hints van sinaasappelschil samen met zoet fruit, zoals perzik.
De smaak is superzacht, lekker vol, romig en diep. De eerste smaken die ik proef zijn toffee, vanille en mout. Bij een later slokje proef ik ook citrus(schil) en noten. Het eindigt in pittige, kruidige tonen.
De afdronk is best lang, de pittigheid ebt weg en vanille en fruit nemen het over.
Wauw, deze whisky is zijn geld echt wel waard. Niet goedkoop, maar wel super lekker…niet om op een zomeravond met vriend een fles van leeg te maken, maar om rustig van te genieten, een glas bij ondergaande zon samen met je lief…