Mars Kasei Blended Whisky

Japanse whisky

Japan hoort tot de “big 5” onder de whisky producerende landen (Schotland, Ierland, VS, Canada en Japan). Ze staan met name bekend om hun kwalitatief goede blends, maar ook de single malts gooien tegenwoordig hoge ogen. Op dit moment telt Japan 11 werkende distilleerderijen, de meeste ervan komen van het hoofdeiland Honshu.

Shinshu Mars

Deze whisky komt van de Shinshu Mars distillery af, opgericht in 1985, maar van 1992 t/m 2011 gesloten geweest. De distilleerderij ligt zo’n 800 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogstgelegen distilleerderij van Japan. De naam van de whisky “Kasei” is Japans voor Mars. Ook deze distilleerderij ligt op het hoofdeiland Honshu.
Ze produceren alleen maar in de wintermaanden. Hierdoor hebben ze maar een beperkte productie en richtten ze zich eerst alleen maar op de Japanse markt. Tegenwoordig kijken ze bij Shinshu ook wat verder over de grenzen en zijn ze de Europese en Amerikaanse markt aan het verkennen.

Wat zit er in de fles?

De Kasei whisky is een blend van grain en malt whisky’s en heeft op diverse vaten gerijpt. Er is geen leeftijdsaanduiding en er wordt ook niet bekendgemaakt welke vaten er precies gebruikt zijn. Ze hebben deze whisky op 40% gebotteld. Opmerkelijk is dat de kurk die ze gebruiken geen echte kurk is, maar een hele harde kunststof, de ‘dop’ gaat er best lastig vanaf…een beetje tricky bij een volle fles!

De smaaknotities

De kleur van de whisky is mooi goud. Ik kan niets vinden over eventuele bijkleuring.

De geur is heel zacht, bloemen is het eerste wat ik oppik. Vanille en fruit zitten er ook in, maar heel zacht op de achtergrond.
De smaak is wel wat sterker dan de geur, maar ook heel zacht. Het is wel een mooie volle smaak, honing, vanille, fruit (appels). Na een tijdje komt er ook karamel en een hint van eikenhout bij.

De afdronk is best wel lang, de vanille blijft hangen, samen citrus en houtsmaak.
Soms krijg je een bepaalde pittigheid aan het eind van de smaak of in de afdronk. Dat heeft deze whisky helemaal niet, dit is een en al zachtheid.

Nou, een supermooie whisky in het ‘niet-zo-dure’ segment…een hele mooie whisky voor dat geld! Zeker voor de whiskydrinker die niet van de stevige (peated) Scotch houdt, maar een zachtere whisky zoekt…

Tags:

Mars Kasei Blended Whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!