Highland Park 12, Viking Honour

Highland Park

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

Viking Honour?

Het kernassortiment van Highland Park heeft in 2017 een metamorfose ondergaan. Onder de noemer Viking Soul kregen de 10, 12 en 18 jaar oude whisky’s een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Hiermee legt de distilleerderij nog eens extra de nadruk op zijn binding met het Noordse verleden. De 12 Year Old werd Viking Honour genaamd en is met zijn natuurlijke kleur gebotteld.

Die Viking cultuur is ook beschreven op de rug van de doos waarin deze fles zit. Ik heb het vertaald:

Viking Honour is het hart en de ziel van Highland Park. Het weerspiegelt de unieke cultuur van onze afgelegen thuisplaats op Orkney. Het valt onder Schotland, maar was ooit onderdeel van een Viking koninkrijk. En dit verhaal willen we graag met je delen…. Hier bij Highland Park eren we de geest van onze Viking voorvaderen. We delen hun trots, integriteit en trotse onafhankelijkheid. En daarom blijven we onze veel bekroonde whisky produceren volgens dezelfde standaarden die onze oprichter Magnus Eunson, zelf een directe nazaat van de eerste Viking kolonisten, in 1798 heeft geïntroduceerd.

De smaaknotities

De kleur is ietwat donker goud-koper. Het etiket op de rug van de fles zegt dat die ‘natural colour’ is, geen karamelkleurtje erbij dus…
De geur is mooi rustig, zoet. Heide, honing, gras en licht citrus zijn de hoofdgeurtjes die ik oppik.
De smaak van deze noorderling is mooi diep, vol en zacht. In de smaak proef ik de sherry van de vaten duidelijk terug. Ook de turf is duidelijker te proeven dan te ruiken. Het is een beetje een fruitmandje, sinaasappel, appel en honing…maar ook die heide en wat mint.
De afdronk is best lang, beetje peper maar hoofdzakelijk is het die zachte zoetheid die blijft hangen.
Dit is een mooie whisky, een met laagjes en een mooi licht-rokerig karakter.

Om te eindigen, de quote van de zijkant van de doos:

“I am a reflection of my ancestors and their values. I keep them close and continue to learn, to pass on those values to future generations. My name is all I truly have. Let it be a legacy of honour.”

Highland Park 12, Viking Honour

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!