West Cork Port Cask finish

Whiskey in Ierland

Door de drooglegging in de VS is de whiskey productie in Ierland tot een nulpunt gekomen. In de jaren ’60 waren er nog maar 5 distillery’s op het hele eiland. Vanaf de jaren ’80 is het aantal distilleerderijen langzaam maar gestaag gestegen. Op dit moment zijn er iets meer dan 35 distilleerderijen (begin 2022). Sinds 2011 waren er plannen voor 25 stokerijen, een aantal daarvan is al gebouwd. Sommige nieuwe distillery’s zijn wel al gebouwd en aan het produceren, maar hebben nog geen whiskey op de markt. Ze zijn gewoon nog geen drie jaar bezig…

West Cork Distillers

West Cork Distillers bestaat sinds 2003, het is dus niet een van de jongste distilleerderijen. Drie vrienden hebben deze distillery opgericht, John O’Connell, Ger McCarthy and Denis McCarthy. Het begin was zwaar, tot 2014 hebben ze in een kamer bij Denis thuis gestookt, in stills die ze van een schnaps-producent uit Zwitserland hadden gekocht. In 2014 konden ze een nieuwe distilleerderij in Skibbereen (helemaal in het Zuiden van Ierland) bouwen. Nu is het een bedrijf van meer dan 80 werknemers en leveren ze whiskey over de hele wereld.
Ze hebben 8 pot stills en 2 column stills die samen 4,5 miljoen liter pure alcohol voor whiskey produceren. Drie andere stills produceren gin.
Al die whiskey wordt gelagerd in 7 warehouses die allemaal rondom de distilleerderij in Skibbereen staan. Er liggen 55.000 vaten rustig te rijpen totdat het tijd is om de whiskey te bottelen op een van de 5 vullijnen die 24/6 lopen om ieder uur 2000 flessen te vullen.
Bij West-Cork willen ze Ierse whiskey beter toegankelijk maken. Ze blijven hun producten uitbreiden, maar de Ierse whiskey-tradities behouden en ze blijven trouw aan het West Cork-erfgoed. Dat betekent dat ze de whiskey driemaal distilleren, in tegenstelling tot de typische Schotse dubbele distilleer-methode. De nieuwste distilleerderij en bezoekerscentrum is in 2020 geopend, waardoor ze de grootste, volledig Ierse distilleerderij van het land zijn. Daardoor worden er weer meer banen, nieuwe producten en extra magazijnen toegevoegd om aan de stijgende vraag te voldoen. Ierse whiskey wordt steeds meer gevraagd en mede door de nieuwe pioniers als West Cork (en vele anderen) kunnen we daarvan genieten.

Wat zit er in het flesje?

Oké, de port cask finish heeft eerst op first fill bourbon gelegen en is daarna in Quinta da Boeira port vaten gegaan. Die port heeft een sterke karamel en chocolade smaak, ik ben benieuwd of dat in de whiskey te proeven is. Hoe lang deze whiskey heeft gerijpt, is onbekend. Deze whiskey is op 43% alcohol gebotteld zonder bijkleuring en non-chill filtered.

De smaaknotities

De kleur is onmiskenbaar ‘port-kleur’, rood bruin.
De geur is meteen aanwezig zodra het flesje opengaat. Een zoete geur, maar dan van fruit en besjes. Ook ruik ik iets van fudge (de echte Engelse fudge) en wat verder weg ook wat vanille.
De smaak is zeer zoet en zacht. Hoofdzakelijk zijn het nu meer tropische vruchten en gedroogd fruit, ook die chocolade zit er wel in. Als ik de whiskey wat langer in de mond houd, wordt die wat pittiger, peper en nootmuskaat.
De afdronk is best lang, vol in de mond en vooral zoet…lekker zoet.

Tags:

West Cork Port Cask finish

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!