Woodford Reserve

VS

Kentucky Straight Bourbon

Wat is Kentucky straight bourbon whiskey precies?
Sowieso, bourbon is een whiskey (spelling is met een ‘e’) die in de VS is gemaakt en aan de volgende criteria voldoet:

  • Gemaakt van beslag dat voor minstens 51% maïs als grondstof heeft.
  • Gerijpt in nieuwe, van binnen verkoolde eiken vaten.
  • Gedistilleerd tot maximaal 80% alcohol (160 US proof).
  • In vaten gegaan op maximaal 62,5% alcohol (125 US proof).
  • Gebotteld op minstens 40% alcohol (80 US proof).

Bourbon heeft geen minimale rijpingsduur, het mag (en wordt ook) verkocht worden na 3 maanden rijping. De uitzondering is straight bourbon, die moet minstens twee jaar rijpen. Als de bourbon minder dan 4 jaar heeft gerijpt, dan moet die leeftijd wel op het etiket vermeld worden.
Dus, als de bourbon aan al het bovenstaande voldoet, én er is geen kleurstof, smaakstof of andere toevoeging zoals spirits aan toegevoegd, dan mag het ‘straight bourbon’ genoemd worden.

Woodford Reserve

Deze Woodford Reserve is dus een straight bourbon, er zit 72% maïs, 18% rogge en 10% gemoute gerst in. Deze bourbon is driemaal gedistilleerd (wat vrij ongebruikelijk is voor bourbon), heeft een van de laagste alcoholpercentages om op vaten te gaan en heeft daar ook minstens zes jaar in gelegen. De ‘keldermeester’ bepaalt per vat of deze klaar is om te bottelen. Ze kijken bij Woodford niet echt naar de klok…maar naar het product. Het is een small batch botteling, dus niet heel erg consistent in smaak, maar altijd lekker, volgens whisky-grootheid Jim Murray.

De smaaknotities

De kleur is mooi donkerbruin, amberkleurig.
De geur is in eerste instantie erg zoet. Nu is me ook wel bekend dat maïs een hele zoete graansoort is. De eerste associatie is zoet van sherry, maar na een paar snufjes moet ik daar wel op terugkomen. De geur gaat naar bloemen en fruit. Het is een complexe geur die zich blijft ontwikkelen, na verloop van tijd (na wat slokjes) ruik ik ook wat citrus, kokos en vanille en uiteindelijk ook een lichte leergeur.
De smaak is heel anders dan de geur doet vermoeden, heel licht, zoet en fris. Naast die frisse smaak is de whiskey ook erg vol in smaak, kruiden, rogge, eiken en graan zijn smaken die ik wel oppik. Maar er zit volgens mij nog veel meer in, het rugetiket spreekt zelfs van 200 verschillende smaakelementen.
Vanwege de volle smaak, olie-achtig karakter en 43, 2% alcohol doe ik er wat water bij, dat zou wel eens iets kunnen doen. (na het toevoegen is het wel slim om een paar minuten te wachten, het water moet even z’n werk doen).
De geur is minder zoet, maar wel expressiever, voller. Iets meer sinaasappelschil en munt.
De smaak is ook zachter geworden, marsepein, sinaasappel en bloemen zijn de duidelijkste smaakjes die ik proef.
De afdronk is best lang, droog een beetje peper en hout.

Het is een prima bourbon, je neemt makkelijk een tweede. Het is echter niet de beste bourbon die ik heb geproefd. Ik geef geen cijfers aan whisky, maar dit is zo’n gevalletje “7”…oké, maar geen uitblinker.

Woodford Reserve

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!