Douglas Laing’s The Epicurean

Douglas Laing

Douglas Laing is een whisky blender die bestaande whisky’s gebruikt om een regio specifieke smaak neer te zetten. Zo heeft hij uit iedere regio wel een kenmerkende whisky gemaakt:
Timorous Beastie, een blend van Highland whisky’s; Scallywag uit de Speyside; Rock Island van diverse Islands whisky’s; Big Peat, natuurlijk van Islay; de al eerder besproken The Gauldrons uit Campbeltown,The Epicurean uit de Lowlands en Timorous Beastie uit de Highlands.
Maar, veel mensen denken dat Douglas Laing alleen maar blends van dit type uitbrengt. Niets is minder waar, alleen al uit de Highlands brengt hij op de markt:
Provenance Blair Athol 5 Years Old Sherry Finish, Strathearn Single Malt, Private Stock Highland Park 24 Years Old, Old Particular Highland Park 21 Years Old, Old Particular Inchgower 25 Years Old en dan ook nog 6 varianten Timorous Beastie: Meet The Beast Edition, de NAS, Global Traveller’s Edition 100CL, 25 Years Old, 18 Years Old.

The Epicurean

The Epicurean, het betekent “levensgenieter van Glasgow”, iemand die weet van de verfijnde smaakjes, een genieter van eten en drinken, iemand die kwaliteit van rommel kan onderscheiden.
Er is niet veel te vinden over deze whisky. Ik kan nergens achterhalen welke whisky’s erin zitten, op welke vaten dat ze gerijpt hebben en van welke leeftijd ze zijn. Het enige dat ze zeggen is dat het een “marriage of the finest malt whiskies from Scotland’s Lowland region” is.
De belofte die hij hier maakt is dat The Epicurean een frisse, bloemige maar zeker ook lichte Lowland whisky is…maar dat zegt hij dan weer niet echt specifiek.
Het is een non-chill filtered whisky, natuurlijk gekleurd en gebotteld op 46,2% alcohol sterkte…

De smaaknotities

De kleur is mooi, lichtgoud (no added colour).
De geur van deze blend is erg fris. Ook is er een geurtje van boter in te bekennen. Verder zijn de geuren van citroengras en gerst duidelijk aanwezig. Na wat langer snuffelen (en na wat slokjes) komt er ook een geur van bloemen naar boven.
De smaak is precies wat de geur doet vermoeden. Fris, appels, druiven, peer; heel fruitig dus. Na een paar slokjes maakt dat hele fruitige plaats voor wat meer zwaardere smaakjes zoals chocolade en peper. De smaak ontwikkelt zich heel mooi door de hele mond heen.
De afdronk is behoorlijk lang, kruidig en zoet.

Tags:

Douglas Laing’s The Epicurean

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!