Millstone Peated PX

Zuidam distillers

Bij Zuidam geloven ze niet echt in finishen in bepaalde vaten. Dat betekent dat deze whisky de hele periode in de PX vaten heeft gelegen. Nu staat er op het grote etiket geen leeftijdsaanduiding, maar het kleinere etiket eronder geeft wel de bottelingsdetails aan. De whisky in mijn fles is op 14 oktober 2014 gedistilleerd en op 8 november 2019 gebotteld, 5 jaar oud dus. (overigens, dat etiketje is handgeschreven en vaak door Patrick van Zuidam zelf ingevuld).
Alles gebeurt in de distilleerderij in Baarle-Nassau, behalve het mouten van de gerst. Dat is nog wel een droom, maar vooralsnog krijgen ze de gemoute gerst in grote zakken geleverd.
Het fermenteren gebeurt voor deze whisky eigenlijk op dezelfde manier als de andere whisky-varianten. De heldere Wort wordt koud gefermenteerd met 50% M-strain gist (distilleerders gist) en 50% Belgisch brouwers gist. Het fermenteren duurt minimaal 7 dagen, op die manier komen er meer esters in de mash, dat levert een smaakvollere whisky op. Het distilleren gebeurt in de Duitse of in de nieuwe Schotse stills en vervolgens de rijping in de juiste vaten met de juiste lengte. Niets wordt aan het toeval over gelaten…en dat proef je!

De smaaknotities

De kleur van de whisky is mooi donker amber, een diepe kleur!
De geur is onmiskenbaar een sherrygeur; zoet, kruiden, zeer lichte rook (20 – 25 ppm), fruitig en krenten. Na een aantal slokjes komt er ook een duidelijke dennengeur bij (is dit dan de whisky die je met Kerst moet drinken?)
De smaak is erg zacht met een toenemende pittigheid. De textuur is ook zacht, olie-ig. Chocolade, karamel zijn het duidelijkst aanwezig, maar de geur wordt eigenlijk best goed doorgezet in de smaak. Dus ook die kruidigheid en fruit zitten in de smaak. Ook hier zit mooi op de achtergrond die lichte rook weer.
De afdronk is best lang en eindigt in een palet van tropische vruchten.
Omdat deze whisky op 46% alcohol is gebotteld en er dikke, langzame ‘poten’ zijn (dus, veel olie in de whisky) doe ik er een aantal druppels water bij.
De geur wordt duidelijk zachter, de smaak mooier, voller, zoeter en de pittigheid wordt een heel stuk minder. Je kunt deze whisky dus een aardig stuk fine-tunen met wat water…precies zoals jij ‘m het lekkerst vindt.

Conclusie

Deze whisky is erg lekker om te drinken. Zacht met toch een stevige bite, duidelijke PX smaak samen met een mooie rokerige achtergrond…heerlijk!

Millstone Peated PX

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!