Bulleit Bourbon 10yo

VS

Bourbon wordt door veel whisky/Scotch drinkers verfoeid. Die mening had ik ook ooit, bij mij was die gebaseerd op Jack Daniëls. Echter, als je even verder gaat kijken…

Bulleit distillery

De merknaam spreek je gewoon uit als Bullit en dit is op dit moment een van de meest populaire whiskey’s in de VS.
Bulleit heeft een eigen distillery, maar deze whiskey komt daar niet vandaan. De herkomst is een beetje vaag, maar Four Roses wordt erg vaak genoemd als een van de bronnen.
De distillery kan deze whiskey helemaal niet gemaakt hebben, die is namelijk pas in 2017 gebouwd.
De distillery is nu in handen van (niemand minder dan) Diageo, die heeft de Kirin Brewing Company overgenomen…en die was beter bekend als de Four Roses Distillery….tadaa, daar zijn we bij het vermoeden.

Diageo heeft deze gloednieuwe distilleerderij van 120 ha neergezet in Shelbyville, Kentucky om uiteindelijk een jaarproductie van 6,75 miljoen liter op te kunnen brengen.
Van origine maakte oprichter Tom Bulleit in 1830 deze whiskey al, toen was de mash gemaakt van twee-derde deel rogge en een-derde deel maïs. Dat zou nu betekenen dat dit een Rye whiskey zou zijn, want nu is minstens 51% maïs nodig bij een bourbon.

Wat zit er in de fles?

Deze variant heeft hetzelfde recept als de NAS Bulleit Frontier Bourbon, 68% maïs, 28% rogge en 4% gemoute gerst. In tegenstelling tot de NAS heeft deze tienjarige bourbon geen 40%, maar 45,6% alcohol (The Kentucky way)

Smaaknotities

De kleur is mooi donker, bruinkoper.
De geur is heel mooi gebalanceerd, zoet. De rogge is duidelijk aanwezig, maar zeker niet zo prominent dat ik het als een Rye whiskey zou omschrijven. De geur is wel behoorlijk sterk, indringend. Toffee, kruiden (kaneel) en iets van citrus en sinaasappelschil zijn wel de duidelijkste geuren die ik oppik.
Ook de smaak is behoorlijk vol, een mooie voortzetting van de geur. Kruiden, eikenhout, kersen, karamel, vanille…woow, deze whiskey zit vol met lekkere smaakjes. In het begin is de whiskey pittiger dan een aantal slokjes later, de smaak wordt steeds zachter. De sinaasappel(schil) wordt langzaam duidelijker in de smaak
De afdronk is best lang, erg rijk en vol.

Bourbon is echt anders dan Schotse whisky, maar het is wel een mooie aanvulling op het whisky smaakpalet. Het smaakt echt anders, maar deze Bulleit vind ik erg lekker, een toppertje!

Bulleit Bourbon 10yo

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!