Oban Little Bay

De Oban distillery is een distillery die ik een aantal keren heb mogen bezoeken. Het is een prachtig gebouw midden in het gelijknamige stadje aan de westkust van Schotland. Een blog van dat bezoek kun je hier lezen. Het is een kustplaats van waaruit meerdere veerdiensten naar de zuidelijke eilanden vertrekken (Islay, Mull, Jura, Lewis en nog veel meer).

De meest bekende whisky die van deze distillery afkomt is natuurlijk de Oban 14. Verder is het aanbod vrij beperkt, het is ook een kleine distillery die nog steeds op dezelfde plek staat sinds 1794.
Ze brengen naast de overbekende Oban 14 ook Oban 18, Oban 21, distillers editions en deze Little Bay uit (en ook een Game of Thrones variant, maar daar zijn ze zelf niet zo blij mee).

Vroeger stond de distillery aan de kust, nu is die zo’n 200 meter verwijderd van de kleine baai. Dat komt niet omdat ze de distillery hebben verplaatst, maar de stad is gegroeid en ze hebben land gewonnen voor de groei van de stad.
Bij oprichting was er helemaal geen stad, die viert dit jaar haar 200-jarig bestaan en is daarmee dus 27 jaar jonger dat de whiskystokerij.
De distillery beschrijft zichzelf als een van de oudste (gaan we weer), kleinste en langzaamste distillery’s van Schotland. Ze hebben hele kleine stills, die moeten tussen twee batches afkoelen, rusten.
Oban is Gaelic voor kleine baai (An Ob), deze variant is dus gemaakt ter ere van de stad.

Wat zit er in de fles?

Deze small batch whisky heeft eerst gerijpt in de standaard sherry vaten. Iedere Oban whisky heeft gerijpt in refill sherry vaten. Deze Little Bay heeft daarna nog een tijd gerijpt in kleine vaten die speciaal voor deze variant zijn ontworpen door Laphroaig. De totale tijd is niet bekend (NAS) maar hij lijkt niet ver van de 14-jarige af te zitten, een beetje jonger denk ik.

De smaaknotities

De kleur van deze whisky is al mooi, donker goud, amber (met kleurstof, jammer!)
De geur is mooi vol, complex, fruitig, mout, licht zoet, sinaasappel, kruidnagel, kaneel, vanille…sjeez, ik krijg het niet helemaal uit elkaar gehaald. Al met al is het wel een mooie kalme en volle geur.
De smaak is ook mooi rustig en vol. Mout, fruit (appels, abrikoos), vanille, gedroogd fruit, noten, kruiden (kaneel, kruidnagel), gember.
De afdronk is lang, stevig, beetje pittig, droog, chocolade.

Ik kende de Oban 14 goed, deze nog niet. Ik ben super positief verrast door deze Little Bay! Wellicht een vervanger voor de reguliere Oban 14 om in de kast te hebben? Of gewoon allebei?

Tags:

Oban Little Bay

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!