Longrow Peated

Campbeltown

Vroeger was Campbeltown dé whiskyregio. Ideaal voor de verbouw van gerst, mooie warme en droge lucht om de mout te drogen, niet ver van Glasgow af. De distillery-dichtheid is hoger geweest dan nu in de Speyside.

De distillery’s

Nu staan er nog maar drie distilleerderijen in Campbeltown, Glen Scotia Distillery, Springbank distillery en de Glengyle distillery. De laatste is niet lang geleden weer in productie gegaan en maakt Kilkerran. De eerste maakt bijvoorbeeld Glen Scotia 12 of Glen Scotia Campbeltown harbour, beiden op deze website terug te lezen.
De tweede distillery maakt drie verschillende whiskymerken; Springbank, Hazelburn en Longrow. De twee laatste zijn van oudsher ook Campbeltown distillery’s geweest, Springbank heeft het recept en productiewijze overgenomen om deze pareltjes op de markt te kunnen houden. Op die manier blijft er van de vroegere whisky-dominantie uit deze regio nog íets over.

Wat zit er in de fles?

In de distilleerderij mouten ze zelf en ze gebruiken bij het drogen voor deze variant 100% Campbeltown turf. Longrow wordt tweemaal gedistilleerd en voor de rijping gebruiken ze een scala aan vaten, zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Zoals Springbank whisky is ook deze Longrow whisky niet heel smaakvast door dit wisselend vat-gebruik.

Deze whisky is (in eigen huis) gebotteld op 46% alcohol, non-chill filtered en niet bijgekleurd met E150a…een puur natuur dus! De mate van turf in de whisky is 50-55 ppm, een behoorlijk geturfde whisky dus.

De smaaknotities

De kleur is erg licht, geel. In de fles zit een kleine oranje tint vanwege het volume.

De geur is duidelijk geturfd, dat is het eerste wat je ruikt. Maar toch, de mate van turf is niet ‘bonfire’ zoals sommige Islay whisky’s. Een mooie, matige turfgeur. Onder de turf zit ook duidelijk vanille, leer en wat fruit.

De smaak is mooi vol, rijk en romig. De eerste smaakjes zijn fris zoet, zoiets van druiven. Vrij snel daarachter komt toch de turf, krachtig met de smaak van peper, medicinaal (om maar niet jodium te zeggen, dat vinden ze blijkbaar niet zo leuk).

Een tweede slok is al wat matiger, de andere lagen worden dan gepresenteerd. Karamel, vanille, krenten zijn dan duidelijker te proeven. Maar, de turf en peper zijn hier nog steeds duidelijk aanwezig. De geur was matig in de turf, maar in de smaak manifesteert dat zich een heel stuk duidelijker.

De afdronk is ook behoorlijk lang, stevig met behoorlijke rook, peper en hints van eikenhout.

Tags:

Longrow Peated

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!