De achtergrond van deze whisky
Bij Zuidam telen (en malen) ze de meeste graan zelf, ook voor deze variant. Op de velden rondom Baarle-Nassau wordt de gerst nauwgezet in de gaten gehouden om na het oogsten en na het mouten naar de molen te gaan om daar tot grist vermalen te worden. Deze molen heeft de naam aan de whisky gegeven, Millstone.
Het fermenteren gebeurt voor deze whisky eigenlijk op dezelfde manier als de andere whisky-varianten. De heldere Wort wordt koud gefermenteerd met 50% M-strain gist (distilleerders gist) en 50% Belgisch brouwers gist. Het fermenteren duurt minimaal 7 dagen, op die manier komen er meer esters in de mash, dat levert een smaakvollere whisky op.
De Mash wordt tweemaal gedistilleerd, elke run duurt ongeveer 8½ tot 9 uur. De voorloop is ongeveer 200-250 liter (die gaat weg) en de ‘knip’ heart-tail ligt bij ongeveer 68%. De naloop wordt nog wel hergebruikt.
Dan gaat het de vaten in. Bij Zuidam doen ze niet aan narijpen, maar er zijn wel twee typen vaten gebruikt: 2/3 is refill American oak en 1/3 is virgin oak. Hoe lang deze whisky heeft gerijpt is nergens te vinden en dus blijft dat vooralsnog het best bewaarde geheim.
Deze American Oak
Ze hebben een aantal speciale whisky’s en speciale varianten, maar een ‘eenvoudige’, toegankelijke ‘allemansvriend’ (mag ik dat zo zeggen?) ontbrak er misschien nog aan. Met deze 5-jarige American Oak hebben ze die wellicht op de markt gebracht. Het is een zeer betaalbare whisky die dus 5 jaar op virgin oak en refill vaten heeft gelegen. De whisky is uiteraard natuurlijk gekleurd en non chill filtered en is gebotteld op 43% alcohol. De etiketten worden wel handmatig aangebracht, maar zijn niet handgeschreven (en geven dus ook niet de specifieke informatie van de whisky in deze fles).
De smaaknotities
De kleur van de whisky is mooi donker koper, best wel een donkere kleur voor een 5-jarige whisky.
De geur is mooi fris, met tonen van tropisch fruit, zoete toffee, sinaasappelschil en krenten. Later komen er ook wat vleugjes kruiden en honing bij.
De smaak van de whisky is verrassend fris en levendig. De zoete tonen zijn in de smaak meer op de voorgrond, honing en zoet fruit. Maar tegelijkertijd is de bittere sinaasappelschil duidelijk aanwezig, samen met wat warmere chocolade.
De afdronk is heel prominent, prikkelend. Halflang met nog steeds de sinaasappel, kruiden en een droog einde.
Conclusie
Hiermee hebben ze bij Millstone zeker wel een mooie zomerwhisky neergezet, op een zwoele zomer bij een knisperend vuurtje in de vuurschaal, volle maan aan de hemel en een (nog wel) volle fles Millstone American Oak op de tafel…gegarandeerd een avond om van te genieten!