Teeling Pineapple Rum cask

Teeling

Teeling is de eerste distillery die weer produceert in Dublin sinds 125 jaar. Nu denk je misschien dat Jameson er nog altijd zit, maar dat is dus 125 jaar geleden. Jameson is begonnen aan Bow street in Dublin, maar die zijn vanwege uitbreiding verhuisd naar Cork.

Teeling is pas in 2015 begonnen, maar ze hebben een enorm assortiment op de markt met 15 verschillende whiskey’s en finishes. Samen met andere Ierse distilleerderijen proberen ze op die manier de Ierse whiskey weer helemaal op de kaart te zetten. Ierse whiskey was ooit de nummer een whiskey in de wereld….maar na WOII zo goed als niet meer bestaand. Dat is begonnen met de drooglegging in de VS, de grootste afzetmarkt van de Ierse whiskey. Het verval is toen begonnen en aan het eind van de jaren zestig (1966) waren er nog maar twee distillery’s. In 1987 is de ommekeer gekomen met de bouw van de Cooley distillery. Die is begin jaren 90 begonnen met produceren en vanaf toen is de populariteit van Ierse whiskey weer de lift in gegaan, gelukkig!

Pineapple rum casks

De vaten zijn eerst gebruikt om de rum van stiggins’ fancy pineapple rum te rijpen. Die doen voor die rum eerst de schil van ananas in de witte rum. Dan wordt die gedistilleerd en gedurende drie maanden komt het vruchtvlees van de ananas bij de rum…zoete ananas alom in de rum dus…en in het vat! Teeling brengt hun small batch whiskey samen met whiskey uit deze vaten, Ierse zachtheid samen met de Caribische zoetheid…spannend!
De whiskey is gebotteld op een voorzichtige 49,2%, is non chill filtered en natural character (ik vraag me af wat dat inhoudt)

De smaaknotities

De kleur is mooi licht, goud geel.
De geur is heel zacht, zoet. De ananas is wel te ruiken (daar ga ik natuurlijk als eerste naar op zoek). Er zit ook een licht zuurtje is, citrus maar ook toffee. Het is een hele lichte, frisse geur.
De smaak is mooi vol, rond maar ook licht in de mond als je de eerste slok neemt. Toffee, zoet, citrus, ananas (natuurlijk), tropisch fruit en pittig pepertje aan het eind. De whiskey ontwikkelt zich behoorlijk, de eerste drie slokjes smaken elk anders. De diepte komt er geleidelijk in.
Vanwege het alcoholpercentage en de toch wel stroperigheid van de whiskey doe ik er een paar druppels water bij.
De geur wordt vrij snel een stuk zoeter, nóg meer ananas. Het scherpe zuurtje is er wel uit.
De smaak is ook veel zoeter, ook veel meer ananas. De peper is helemaal verdwenen, bijna geen citrus meer, wel meer toffee.
Ik vind het wel lekker met water, maar ik houd meer van de pittige, minder zoete variant zonder water…

Tags:

Teeling Pineapple Rum cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!