Millstone Peated American Oak

De achtergrond van deze whisky

De gerst die voor deze whisky wordt gebruikt komt uit Norfolk, Engeland. De meeste distilleerderijen nemen de gemoute gerst af van een mouterij, omdat het een nogal intensief procedé is om op kleinere schaal te doen. Zeker als je geturfde gerst wilt gebruiken, moet de kiln voorzien zijn van een oven.
Bij Zuidam telen (en malen) ze veel graan zelf, maar de turf variant komt dus in z’n geheel uit de UK.

Het fermenteren gebeurt voor deze whisky eigenlijk op dezelfde manier als de andere whisky-varianten. De heldere Wort wordt koud gefermenteerd met 50% M-strain gist (distilleerders gist) en 50% Belgisch brouwers gist. Het fermenteren duurt minimaal 7 dagen, op die manier komen er meer esters in de mash, dat levert een smaakvollere whisky op.

De Mash wordt tweemaal gedistilleerd, elke run duurt ongeveer 8½ tot 9 uur. De voorloop is ongeveer 200-250 liter (die gaat weg) en de ‘knip’ heart-tail ligt bij ongeveer 68%. De naloop wordt nog wel hergebruikt.
Dan gaat het de vaten in. Bij Zuidam doen ze niet aan narijpen, maar er zijn wel twee typen vaten gebruikt: 2/3 is refill American oak en 1/3 is virgin oak. Hoe lang deze whisky heeft gerijpt is nergens te vinden en dus blijft dat vooralsnog het best bewaarde geheim.
De eerste batch waren 3600 flessen en die waren in no-time uitverkocht. Batch twee is op dit moment in de maak, ze hebben alvast heel veel meer vaten klaargezet…
Het is wel de bedoeling dat deze variant continu te verkrijgen is, maar aangezien het drinken sneller gaat dan maken…kan het dus tijdelijk uitverkocht zijn.
De whisky is gebotteld op 43% alcohol, is natuurlijk gekleurd en non-chill filtered…uiteraard.

De smaaknotities

De kleur is erg donker, rood koper.
De geur is duidelijk rokerig, niet medicinaal…aardse turf. Maar, ook heel duidelijk zijn frisse tonen van fruit, citrus, tropisch fruit, vanille, mandarijn en groene kruiden.
De smaak is ook meteen turf-rook, maar ook veel fruit, zoet, honing. Daarnaast zit er ook een duidelijke smaak van tropisch fruit, kokos, chocolade in.
De afdronk is niet heel lang, de rook blijft wat hangen, en eindigt met een bittere, droge eiksmaak.

Tags:

Millstone Peated American Oak

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!