The Arran Peated pinot noir

The Arran distillery

The Isle of Arran is het meest zuidelijke eiland, tussen het schiereiland Kintyre en het Schotse vaste land, een klein beetje zuidelijker dan Glasgow.
Aran was in de 19de eeuw een eiland met wel 50 distilleerderijen (waarvan de meeste illegaal waren), maar de laatste distilleerderij sloot in 1840 haar deuren, Lagg distillery.

In 1995 opende een gloednieuwe distillery haar deuren in Lochranza, helemaal in het meest noordelijke puntje van het eiland. In 1998 kwam de eerste botteling op de markt en er liggen in warehouse No1 drie speciale vaten van die batch te rijpen, een voor elk van de twee kleinzonen van Queen Elizabeth en een vat van de Schotse acteur Ewan McGregor. Gedurende de jaren gingen de zaken goed, er kwamen geleidelijk meer varianten op de markt. In 2016 kwam de 18-jarige op de markt en niet veel later kwam er een speciale 21-jarige jubileum uitgave.
In 2018 begon de bouw van een tweede distillery, Lagg distillery, helemaal in het zuiden van het eiland…ook onder de naam Arran distillers comp.
In 2019 hebben ze de flessen gerestyled naar wat het nu is, een modern jasje voor een traditionele whisky die nu op twee plekken op het eiland wordt gemaakt. Wie weet wat ze nog allemaal in het vat hebben voor ons?

Wat zit er in de fles?

Deze variant is een small batch, enkel gemaakt voor de Nederlandse markt. Er zijn maar 750 flessen van op de markt gekomen, de whisky heeft 8 jaar gerijpt op Pinot Noir vaten. Voor deze whisky is gepeated gerst gebruikt van ongeveer 20 ppm, is gebotteld op een voorzichtige 58,0% en is (zoals alle Arran whisky’s) non chill filtered en natural coloured. De whisky is gemaakt, gebotteld en gerijpt in Lochranza, in het noorden dus.

De smaaknotities

De kleur is goud, ietwat roodgoud.
De geur doet me in eerste instantie aan citrus denken, fris, beetje droog. Het citrus ontwikkelt zich naar meer fruit, groene appels en munt. Na verloop van tijd komt er een lichte rookgeur bij kijken

In de smaak is wel meteen een mooie lichte hint van turfrook te bekennen, Het is een hele volle smaak die meteen de hele mond vult. Ook in de smaak is de whisky heel fruitig van citrus, appels maar ook mandarijn. De vulling in de mond is behoorlijk pittig, maar dat is natuurlijk de 58% alcohol.

Een paar druppels water temmen de geur al meteen, de uitbundigheid is uit de geur, maar de fruitige tonen zijn nog wel aanwezig, nu ook samen met krenten en gras.
De smaak is meteen heel veel zachter, fruit, maar ook chocolade is nu aanwezig.

De afdronk is behoorlijk lang, ontwikkeld zich richting een droog met eiken en nog wat van die chocolade einde.

Conclusie

Het is een pittige whisky, een om rustig aan mee te doen, zeker met een paar drupkes water…maar dan is het ook wel genieten!

The Arran Peated pinot noir

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!