Penderyn Myth

Whisky in Wales

Whisky in Wales is een zeldzaamheid, nu en altijd al geweest. Van oudsher was er de Welsh Whisky Distillery Company, opgericht in 1887 maar die sloot definitief de deuren in 1910. Er zijn nog wel flessen van te koop, ik zag er een online staan voor € 6000,-.

Misschien geprikkeld door de stijgende populariteit werd in 2000 de Welsh Whisky Company opgericht. Daarvoor waren er al wat andere pogingen, maar deze company heeft het uiteindelijk wel gered. Later werd de naam veranderd in Penderyn vanwege het dorp waar de distillery staat, ook Penderyn genaamd.
De eerste flessen werden in 2004 verkocht, een eeuw na de laatste productie uit de vorige Welsh distillery.
In 2016 opende de tweede Welsh distillery de deuren, the Dà Mhile distillery. Zij produceren Gin, Rum, Brandy, liqueur, vodka en whisky maar onderscheiden zich door alle producten organisch te produceren.
In 2017 kwam de Aber Falls distillery in Abergwyngregyn, de eerste Aber Falls whisky kwam in mei 2021 op de markt.
En als laatste (vooralsnog) kwam in 2020 de Coles distillery in Llanddarog, Carmarthenshire met de derde whisky uit Wales. Ze maakten daar al langer destilaten, maar de whisky is dus nieuw.

Penderyn whisky’s

De Penderyn distillery bestaat dus sinds 2000 en ze hebben een aantal mooie gevarieerde series op de markt. In de Gold serie hebben ze Madeira finish, Peated, Portwood, Sherrywood, Rich oak en Grand Slam 2019 edition.
In de “Icons of Wales” serie vinden we Rhiannon, Royal Welsh Whisky, Bryn Terfel*, That Try*, Dylan Thomas*, Independence*, Red Flag. De met een * gemarkeerd zijn op het moment niet meer verkrijgbaar.
In de serie “Single casks and Limited editions” vinden we Penderyn Bourbon Matured Single Cask, Moscatel Limited Edition en Tawny Port Pipe Single Cask.
En, als laatste groep de Dragon serie, met natuurlijk de Legend, Myth en Celt.

De stills

De still waar ze van oudsher in stoken is ook uniek. Het is een combinatie van een pot still en een columnstill, ontworpen door Dr David Faraday, een nazaat van de bekende natuurkundige. In 2013 hebben ze een tweede Faraday still laten maken.
In 2014 hebben ze een paar stills van Schots ontwerp (lantaarnstills) laten installeren om zo wat meer te experimenteren met het stookproces.
Door het stoken in deze Faradaystills kunnen ze middels een meer continu proces een hele grote zuiverheid bereiken, zuiverder dan met conventionele pot stills. Het eindproduct, de spirit heeft een alcoholpercentage van 92% en is zo goed als vrij van chemische stofjes.
De spirit van de lantaarnstills is ‘slechts’ 67%, waardoor wat zwaardere, olierijke componenten bewaard blijven. Om nu een nieuwe smaak op de markt te brengen, mengen ze de Faraday-spirit met de ‘lantaarn-spirit’, een erg succesvolle combinatie!

De Myth

De whisky is, net als de andere twee op 41% alcohol gebotteld, zijn unchill filtered en natuurlijk gekleurd. Deze Myth heeft zijn finish in rode wijnvaten gehad. Leuk wetenswaardigheidje, de Celt en deze Myth hebben een Koosjer certificaat.

De smaaknotities

De kleur is koper, het de donkerste van de drie (Celt is de bleekste).
De geur is erg fris en fruitig. Citrus, citroengras, groene appels en iets van peer. De geur wordt later meer het zoet van vanille, perzik en karamel.

De smaak is erg licht en fris, echt een voortzetting van de geur, vooral de vanille, perzik en boterige karamel. Een hele zachte prettige whisky om in de mond te hebben. Na het zoveelste slokje komen er ook tonen van kruiden en wat peper bij kijken, de whisky krijgt kapsones! Ook smaakjes van eiken worden steeds duidelijk, eiken en een bittertje…heerlijk!
De afdronk is lang, de smaak blijft heerlijk hangen en ontwikkelt zich met iets meer bitterheid en een pepertje.

Tags:

Penderyn Myth

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!