House of McCallum McPeat

McCallum

McPeat is een whisky die afkomt van ‘House of McCallum’. De clan McCallum is een zeer oude clan, die helemaal terug te voeren is tot de eerste koning van Schotland, King Malcolm I. House of McCallum maakt sinds het eind van de vorige eeuw een nieuwe serie whisky’s gecreëerd door Anthony McCallum. Hij heeft al 24 jaar ervaring op verschillende gebieden in de whisky-wereld in Schotland. Ze maken 5 verschillende whisky’s in deze serie: McWarrior, McPink, McElegance, Mc of the Isles en McPeat. Iedere naam spreekt voor zich, voor iedere smaak is er wel een passende whisky te vinden. Naast deze whisky serie hebben ze ook nog Auld Alliance Vintage Collection en daarnaast hebben ze ook nog een rum collectie.

McPeat

McPeat is een whisky die afkomt van de Highlands, met turf van het land en sintels uit de zee. Deze whisky heeft op Amerikaanse bourbon vaten gerijpt. Ze hebben turf (Peat) van Islay gebruikt, wat erg kenmerkend in de smaak naar voren komt. De verpakking (doos en label) is erg mooi gedecoreerd met kunstwerk van Murray Robertson, ‘Mapping Scotland’. Al met al is het een zeer herkenbare geturfde whisky.
De whisky is ongekoeld gefilterd en heeft geen toegevoegde kleurstof. Anthony McCallum bottelt alle vijf de whisky’s op 43,5%. Met 43% vindt hij de beste balans tussen de geur en smaak voor de verschillende elementen in de whisky. Hij doet ook een vintage serie die op 46,5% gebotteld wordt. De .5% is zijn signatuur en is gebaseerd op numerologie die terug te leiden is tot het begin van de McCallum clan.

Smaaknotities

De geur is allereerst jonge turf, maar meteen ook toffee en een geur die wat aan rubber doet denken. De smaak is zoet van honing en meteen ook zilt. De rooksmaak komt langzaam naar boven als de zoetigheid op de achtergrond verdwijnt. Bij een derde slok proef ik ook wat banaan en citroenschil.
In de afdronk kom ik wat anijs en citrus tegen. De turfrook blijft heerlijk hangen.
Deze whisky is erg dik van olie (als je met het glas draait komen er heel erg traag pas druppels die naar beneden stromen, poten genaamd). Omdat er 43,5% alcohol in zit probeer ik de whisky ook met wat water.
Dat was niet zo’n heel goed idee. De geur verandert nauwelijks maar de smaak wordt heel slap, waterig…
Jammer, het was een erg lekkere, stevige whisky maar het water heeft het wat verpest.
Zo zie je maar weer…door proberen wordt men wijs.

PS deze fles was een cadeau, vandaar de slingers op de doos

Tags:

House of McCallum McPeat

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!