The Macallan 12 Triple cask matured

Macallan

Macallan is een Speyside whisky, de distillery staat in de buurt van Dufftown. Ze produceren single malt en voor de blend The Famous Grouse.
Op het moment hebben ze vier series standaard op de plank staan, de Quest serie, sherry oak serie (met 8 verschillende leeftijden), de double cask serie (met 4 varianten) en de triple cask serie (met een 12, 15 en 18-jarige variant).
Daarnaast bieden ze ook nog de ‘Fine and Rare’ serie, Limited releases en de Red collection aan. Die laatste serie bevat een 78-jarige single malt (waarvoor je meer dan € 100.000, – neer moet tellen).

De Macallan die ik heb, is zeker niet zo duur…ik blijf bescheiden en proef helemaal aan de andere kant van het variantenpalet…iets vriendelijker voor de beurs (zeker als ik al iedere week een andere whisky review) en zeker ook lekker!!

Wat zit er in de fles?

Triple cask matured, dat betekent dat de whisky heeft gerijpt in drie verschillende vaten. In dit geval waren dat sherryvaten van Amerikaans en Europees eikenhout en bourbonvaten. De whisky’s blijven de hele periode van 12 jaar in hetzelfde vat, pas een paar weken voor de botteling worden ze bij elkaar gedaan, in een mariage tun. Dat betekent dat de smaakinvloeden van alle drie de vaten aanwezig moeten zijn, vanille van de bourbon vaten, citrus en eiken van de sherryvaten. De whisky is natural coloured en gebotteld op 40%

De smaaknotities

De kleur van de whisky is kopergoud (grappig, de doos zegt ‘rich-straw’ en op twee verschillende sites vind ik ‘goud’ en ‘licht-goud’). Toch is de kleur kopergoud 😉

De geur is heel zacht, vanille is de eerste geur die ik ruik. Na een tijdje dient zich ook citrus op de achtergrond aan.
De smaak van deze Highlander is ook erg zacht, met niet echt een bepaalde smaak die er als eerste bovenuit steekt. Om de smaak uiteen te halen, zijn meerdere slokjes nodig…(goh, wat een straf). Vanille, lemongrass en toch dat eiken op de achtergrond. Verder proef ik ook wel de zacht zoete smaken van watermeloen…maar echt meer haal ik er niet uit.
De afdronk is niet heel lang, de zachte zoetheid blijft wat hangen en eindigt een beetje droog.

Conclusie

Ik moet zeggen dat dit niet helemaal mijn whisky is. Het is zeker wel een whisky voor mensen die niet van de stevige eilanders houden. Het is een hele vriendelijke zachte whisky die je ook kunt inschenken voor mensen die zeggen: “Nee, ik houd niet zo van whisky, dat krast zo in de keel”…deze krast zéker niet in de keel!!
Ik houd meer van een stevigere bite/dram, maar deze fles vult wel mooi de verzameling aan.

The Macallan 12 Triple cask matured

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!