Aerolite Lyndsay 10

Islay whisky’s

Dit is niet de enige whisky die van Islay afkomt waarvan niet bekend is in welke distilleerderij(en) die gestookt is. Bij sommige varianten (port Askaig) was dat niet zo’n probleem om erachter te komen, bij andere whisky’s (Finlaggan) is er een duidelijk vermoeden van de oorsprong, maar dat is nergens bevestigd. Van deze whisky heb ik echt niets kunnen vinden over de herkomst, behalve dat die dus van Islay komt.

De producent is The Character of Islay whisky company en die brengt drie varianten op de markt, Grace Île (25 jaar oud), The Legend of Fiona Macleod (33 jaar oud) en deze 10-jarige Aerolite Lyndsay dus.
Ze hebben ook nog een whiskylijn, The Stories of Wind & Wave. Dat is een whiskyvariant die van Islay afkomt en waarvan de distillery wel genoemd wordt. The Character of Islay whisky company brengt die als een onafhankelijke bottelaar uit. Ze hebben verschillende edities, ik heb op mijn zoektochtje een Ardbeg, een Port Charlotte, een Bowmore en een Port Ellen gevonden.

Wat zit er dan in de fles?

Van Aerolite Lindsay houden ze de achtergrondinformatie goed geheim, maar ik heb bij een betrouwbare bron gevonden dat de whisky tien jaar heeft gerijpt op bourbon vaten en Spaanse sherry quarter casks. De whisky is gebotteld op een sterkte van 46%, unchill filtered en natural colour.

Volgens de Master distiller:
Deze dram is bedoeld als een whisky voor mensen die graag een Islay whisky drinken, maar ook voor mensen die eigenlijk geen ervaring met whisky hebben. Dus, een makkelijke whisky die de specifieke eigenschappen van het eiland in zich heeft. Aerolite Lindsay is een whisky die je met je vrienden drinkt, of ze van whisky houden of niet. Je maakt de fles open, je gooit de kurk weg…Slàinte!

Nog een leuk weetje, de naam lijkt een beetje vreemd, maar als je de letters door elkaar husselt, krijg je het anagram “ten year old Islay”…grappig toch?

De smaaknotities

De kleur is strogeel, best wel licht voor een tien jarige whisky.
De geur is kenmerkend Islay, turf, medicinaal, vanille en wat van fruit, heel vriendelijk.
De smaak is stevig maar ook vriendelijk. Peat! Jodium, rook, leer, chocolade, koffie, zoet van honing, zout…boh, een smaakexplosie!!
De afdronk is niet heel erg lang, de smaak ebt langzaam weg. Er blijft wat drop achter, de rook nog steeds en een lichte pittigheid die langzaam uitdooft.

Aerolite Lyndsay 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!