Jim Beam Devil’s cut

VS

Kentucky straight bourbon whiskey

Straight whiskey is spirit, gemaakt van gemoute of ongemoute graanbeslag dat minstens 2 jaar in nieuwe gekoolde vaten rijpt. Daar zitten nog een paar haken en ogen aan, maar grofweg komt het daar wel op neer. Dat moet dan wel in de VS gebeuren.
Kentucky straight bourbon whiskey is straight whiskey die volledig in Kentucky is gemaakt en gerijpt (duh) en minstens uit 51% maïsbeslag bestaat. Als het meer dan 80% maïsbeslag is, heet het corn whiskey.
Nu heeft Jim Beam, een grote bourbon-producent, een leuke variant bedacht, Devil’s cut.

Devil’s  Cut

Tijdens het rijpen vervliegt een deel van de alcohol, the Angel’s share. Een deel van de spirit blijft in het hout zitten nadat die is leeg gemaakt…dat noemen ze bij Jim Beam ‘The Devil’s share’. Ze hebben een manier gevonden om dat eruit te halen. Dat extract wordt gemengd met extra gerijpte straight bourbon whiskey. Hiermee proberen ze een whiskey te maken met extra diepte en complexiteit.
Zoals ze het zelf op de fles zetten: “Jim Beam Devil’s cut Kentucky straight bourbon whiskey is made for those who take their whiskey seriously”.

Het is op het moment nog zo’n 30 graden Celsius buiten, dus ik zet de whiskey een half uurtje in de koelkast zodat de (45%) alcohol niet meteen vervliegt als ik de fles openmaak…whiskey hoeft niet gekoeld te worden, maar deze temperatuur is wel een beetje te hoog voor mijn smaak.

De smaaknotities

De kleur is behoorlijk donker, koper.

De geur is wel kenmerkende zoete bourbongeur. Er zit veel hout in de geur, kruidig (kaneel), wat vanille.
De smaak is erg zacht en vol. De smaak is het verlengde van de geur met voornamelijk hout, krenten, kruiden, mout en vanille.
De finish is best lang en nog steeds dezelfde smaakjes die aanwezig zijn. Het dooft uiteindelijk uit in een droge vanillesmaak.

Jim Beam Devil’s cut

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!