Glen Scotia Campbeltown Harbour

Campbeltown

Deze whisky komt uit de regio met de minste distillery’s. Dat was wel eens anders, Campbeltown was 100 jaar geleden de regio met de hoogste distillery-dichtheid. Die hoek van Schotland is ideaal voor de verbouw van graan, het waait daar altijd (dus het gemoute graan droogt goed) en logistiek lagen ze ook ideaal.
Door verval van gebouwen, de eerste wereldoorlog, de drooglegging in de VS…meerdere factoren hebben ervoor gezorgd dat Campbeltown uiteindelijk de kleinste regio is geworden. Dat wil niet zeggen dat het ook de minste whisky is die daar vandaan komt, allerminst!

De distillery

Deze whisky komt van de Glen Scotia distillery, een bedrijf dat heel vaak de deuren heeft moeten sluiten. In een notendop: Glen Scotia werd in 1832 opgericht. De familie Galbraith verkocht de distilleerderij in 1919 aan West Highland Malt Distillers. Deze ging in 1924 failliet en Glen Scotia ging over op Duncan MacCallum die een doorstart realiseerde. De distilleerderij werd in 1928 weer gesloten. Daarna was er weer productie van 1933 tot 1984. Ze heropende weer in 1989 en produceerde tot 1994 en in 2000 werd Glen Scotia opnieuw opgestart met werknemers uit de distilleerderij Loch Lomond. De afgelopen 21 jaar zijn ze continu in productie geweest.
Ze behoren tot een van de kleinere distillery’s van Schotland, maar ze hebben wel een naam die bij de grote hoort.
Ondanks dat ze vaak zijn gesloten, is er nog veel origineel: de fermenters, het stillhuis en de dunnage warehouses dateren nog uit de tijd van de oprichting in de 1830’s.
Ze hebben een 15-tal whisky’s op de markt en zetten daarmee een hele mooie reeks neer. Zoals ze zelf beschrijven op de doos:
“Campbeltown whiskies are intriguing – appealing to those looking for something a little off the beaten track. Campbeltown is a small town on the Kintyre peninsula on the west coast of Scotland, affectionately known as the “Wee Toon”. Glen Scotia Campbeltown Harbour is a classic Campbeltown malt with a formidable pedigree of whisky making since 1832.

De smaaknotities

De whisky heeft gerijpt op bourbon vaten, gebotteld op 40% (jammer!). Ik kan niets vinden over eventuele bijkleuring of chill filtration.

De kleur is mooi donker koper.
De geur is in eerste instantie zoet, toffee. Er zit ook een lichte zilte geur in, samen met lichte hint van medicinale turf.
De smaak van deze whisky is heel vriendelijk, zacht en mondvullend. Kruiden, fruit (appel), toffee, zilt en ook een licht rooksmaak. Wauw, dit is een hele mooie complete whisky. Jammer dat er maar 40% alcohol in zit, een hoger percentage had nog meer laagjes prijs kunnen geven.
De afdronk is niet heel lang, de toffee blijft hangen en helemaal aan het eind komt er een licht pittige tinteling op de tong, een kleine afterkick.
Wauw, dit is een mooie fles whisky, zeker voor die prijsrange…een aanrader!

Tags:

Glen Scotia Campbeltown Harbour

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!