Auchentoshan Blood Oak

De Distillery

Auchentoshan is een whisky uit de Lowland regio, vlakbij Glasgow (Clydebank). Deze regio is niet heel erg druk bezaaid met distilleries, net zoals Campbeltown.
Veel mensen vinden Lowland whisky ook geen echte volwaardige whisky, slap met weinig karakter, niet voor ‘echte whiskydrinkers’ bedoeld. Maar, dat is natuurlijk niet eerlijk. Natuurlijk, er zijn Lowland whisky’s die wat matter en milder zijn, maar die zijn er ook in de Speyside, zelfs op Islay.
Zeker deze Auchentoshan (uitspraak: Ock-un-tosh-un) voldoet daar zeker niet aan. Het is een prachtige distillery met een hele duidelijke stempel en smaakprofiel. Auchentoshan is een van de weinige distillery’s die driemaal distilleren, het is ook hun trademark. De drie stills, die in de distillery prachtig staan opgesteld, zijn verwerkt in het reliëf van de fles en zijn het symbool op hun verpakking.
Door de whisky een derde keer te distilleren, wordt de whisky zachter, de zwaardere smaak blijven meer achter. Nu zul je zeggen “Dat is wat er juist mankeert aan de Lowland whisky, die is te zacht”, maar deze Auchentoshan heeft wel heel veel diepte in de smaak. Dus, als je niet zo van de zware whisky’s uit het noorden houdt, of je houdt al helemaal niet van geturfde whisky, dan heb je zeker succes met deze variant…het is de moeite van het proberen waard!

Blood Oak

Nou, waarom heet deze Auchentoshan ‘Blood Oak’? Nou, op de eerste plaats vanwege de kleur en daaraan voorafgaand, de vaten waarin die heeft gelegen. De whisky heeft gerijpt op bourbon én rode wijn vaten. Die laatste hebben de whisky een mooie, donkere kleur gegeven. Daarnaast bevat de smaak en geur (volgens de smaakspecs op de verpakking) framboos, bloedsinaasappel, ‘redcurrent’ dus verschillende smaken van rode vruchten. Als laatste, het klinkt lekker dramatisch…, waardoor sukkels zoals ik de fles kopen, en het werkt dus…hahaha.
Nou, genoeg erover geschreven, drinken!

De whisky is gebotteld op 46% alcohol en is bijgekleurd met E150a. Dat is natuurlijk wel opmerkelijk (en heel jammer), eerst zeggen dat de kleur komt door de rode wijn vaten en vervolgens bijkleuren…had ik dit eerder gezien, dan…

De smaaknotities

De kleur is dus donker, rood goud (en deels nep).
De geur is erg sterk kersen, zoet. Bij het maken van de foto van de dram vulde de lucht zich met kersengeur. Als ik het glas bij mijn neus houd, is het minder kersen maar een geur die ik zelf niet zou herkennen, de verpakking geeft weg dat het pruimen zijn (en ja, ik herken die geur). Ik ruik ook wat van rode wijn en gember op de achtergrond. Het is in ieder geval een hele aangename geur, lekker zoet, niet te veel kersen…mooi.
De smaak is inderdaad citrus, sinaasappel. Ik heb in járen geen bloedsinaasappel gehad (dus die herken ik niet), maar een gewone sinaasappel proef ik wel. Daarnaast zitten er veel meer smaken in, kruiden zoals nootmuskaat zijn ook duidelijk aanwezig. Op de achtergrond is ook een duidelijk eikenhout smaak te proeven.
De afdronk is ietwat peperig, met een droog eind (niet te lange finish).

Conclusie

Ja hoor, deze whisky laat wéér zien dat Auchentoshan weet wat ze doen én dat een Lowland whisky een hele mooie, diepe whisky kan zijn, top!
Wil je een beschrijving van de distillery lezen, ga dan naar de blog.

Tags:

Auchentoshan Blood Oak

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!