Speyburn Bradan Orach

De distillery

De distillery van deze Speyburn Bradan Orach ligt helemaal in het midden van de regio Speyside, aan een kleine zijarm van de rivier Spey die op een dikke kilometer verder stroomt.

Deze distillery staat er al vanaf 1897, maar toch is deze whisky niet zo bekend hier in Europa. Ze richten zich meer op de VS en het is ook een van de best verkopende single malts in Amerika.
De distillery is gebouwd op de plek waar die nu staat vanwege die beek die rechtstreeks uit de bergen komt. Die plek was echter niet ideaal want het was erg krap in die hoek. Ze hebben er uiteindelijk voor gekozen om het warehouse te bouwen met twee verdiepingen en de distillery en de rest met drie verdiepingen.
In de afgelopen 120 jaar is er niet veel veranderd. Er is natuurlijk stroom aangelegd, de twee stills worden nu verwarmd met stoom en de verwarming van het gebouw gebeurt niet meer met kolen, maar verder is het nog zo goed als allemaal in de originele staat. Ze gebruiken refill sherry vaten en bourbon vaten voor het rijpen, voor deze Bradan Orach hebben ze enkel bourbon vaten gebruikt.

Wat zit er in de fles?

Bradan Orach betekent ‘Gouden Zalm’ uit het Gaelic. Dat is de allerbeste zalm die in de rivier Spey zwemt en wordt gevangen. Het is een NAS, No Age Statement whisky, dus het is niet bekend hoe lang die heeft gerijpt. Doorgaans zijn dat whisky’s die minder dan 10 jaar hebben gelegen, anders werd de leeftijd wel vermeld. De whisky is gebotteld op 40%

De smaaknotities

De kleur is best licht, goud.
De geur is wat je van een Speyside whisky mag verwachten. Licht zoet, bloesem, honing, fruit (citrus), lichte mout geur erdoorheen…een aangename geur.
Ook de smaak is kenmerkend Speyside. Een lekkere rustige whisky, fruitig (nu meer richting appels), vanille, kruidig en eiken. Het is een hele aangename smaak, maar die ontwikkelt zich niet verder…geen laagjes helaas.
De afdronk is best wel lang, lichte peper, bloesem nog steeds en het eiken is wel de dominante smaak die blijft hangen.

Tags:

Speyburn Bradan Orach

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!