Glenfiddich 12

Glenfiddich

Wie kent ‘m niet, Glenfiddich is jarenlang de best verkochte single malt van de wereld geweest. Dat hebben ze grotendeels te danken aan de drooglegging. Er werd in die tijd (1920 tot 1933) geen whisky verkocht (althans, niet legaal), maar Grant Gordon (de master distiller die toen aan de knoppen mocht draaien) voorzag dat het maar een beperkte periode zou duren en bleef gewoon door produceren. In 1933 werd de drooglegging afgeschaft en Glenfiddich kon -samen met 5 andere distillery’s- de wereld bevoorraden. Hierdoor stonden ze meteen sterk in een explosief groeiende markt.

Sinds 1961 wordt die gebotteld in de kenmerkende driekante fles. Die drie kanten staan voor de drie kenmerkende ingrediënten van whisky: water, zuurstof en gemoute gerst. Er wordt ook beweerd dat het deze vorm heeft zodat die niet per ongeluk onder het bed uit kan rollen.

Een tweede reden waarom Glenfiddich zo bekend is, is omdat ze vanaf 1963 buiten Schotland gingen adverteren. Single malt werd hoofdzakelijk alleen binnen Schotland gedronken, de rest van de wereld dronk met name blended whisky’s. Ze zijn begonnen op Shannon Airport in Ierland, een 5 jarige variant. Het was een groot succes en al snel was Glenfiddich de best verkopende single malt van de wereld. Die status hebben ze nog steeds.

Glenfiddich presenteert op dit moment zo’n 35 varianten op hun site, een erg indrukwekkend portfolio. Om al deze whisky-varianten te maken hebben ze 30 stills staan, 10 wash stills van elk 9000 liter en 20 spirit stills van elk 4.500 liter. Die staan allemaal in een distilleerderij in Dufftown in de Speyside.

Wat zit er in de fles?

Oké, de 12 jarige single malt. Deze heeft gerijpt in Amerikaans eiken vaten en ex-sherry vaten van Europees eiken. De whisky is gebotteld op 40%. Normaal vind ik dat wat aan de lage kant (boven 46% komen er echt andere smaken in de whisky) maar voor het doel waar deze voor gemaakt is, is 40% prima. Dit is een prima whisky om met single malts kennis te maken.

Hoe smaakt die ‘signature whisky’ van Glenfiddich dan?

Smaaknotities

De geur is erg fruitig, appel, peer en honing voeren de boventoon. De smaak is ook vooral fruit, maar ook chocolade, een beetje peper en ook een beetje houtsmaak. Men zegt dat er ook een heel klein beetje turf in zit, maar die kan ik nergens vinden. De afdronk is best lang, warm, pittige specerijen en nog een beetje van die chocolade.

Dit is echt een heerlijke whisky voor een warme zomeravond. Een groot voordeel van Glenfiddich is dat ze erg smaakconsistent zijn. De ene batch smaakt hetzelfde als die van twee jaar terug. Dat betekent dat je niet snel ontevreden zult zijn.
Een ander voordeel is dat de verschillende varianten erg anders smaken. Voor ieder wat wils en als je van fruitig, zoet en vooral niet te pittig houdt, is dee Glenfiddich 12 precies de goede whisky.

Glenfiddich 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!