Elements of Islay

Elements of Islay?

Dit bedrijf brengt een serie whisky’s op de markt, dat doen ze al sinds 2008. Tegenwoordig hebben ze alle Islay whisky’s in hun assortiment, zelfs Kilchoman. Hun trademark is een scheikundige look. Dat krijgen ze door verschillende details slim te kiezen. Welk whisky er in de fles zit wordt met behulp van het periodiek systeem der elementen aangegeven: Lp is Laphroaig, Lg is Lagavulin, Ar is Ardbeg etc.
Er staat altijd een nummer achter, dat geeft aan de hoeveelste botteling het is. Dan hebben ze het ook nog in een apothekersfles gedaan en daarmee is het beeld van een scheikundig experiment compleet.

Ze hebben naast de chemische afkorting serie ook de Peat variant. Die is op twee sterktes op de markt gekomen, de groene is op cask strength (59,3%) en de rode is wat minder sterk, 45%. Beide versies zijn blends van twee distilleerderijen die niet genoemd worden. De een komt van het zuiden van het eiland en de andere van het noorden…nou, raden maar 😉
Een aantal prominente Illeach (mensen van Islay) heeft de verschillende whisky’s goedgekeurd. Deze whisky draagt de handtekening van Oliver Chilton.

Het idee achter het hele project is om de Islay whisky’s in hun volle glorie weer te geven, een hommage aan Islay-whisky. Misschien is het ook wel om met de kleinere fles (0,5L) de drempel wat lager te maken om Islay-whisky te kopen.
Deze vaderdag is er een nog meer bijzondere botteling, de I ❤️ Papa editie.

De smaaknotities

De kleur is best bleek, geel. Dat is wel een teken dat die niet is bijgekleurd met E150a
De geur is lekker fris, citrus en peat (duh) en zoet, lekker licht in de neus.
De smaak is heel breed, zilt en zoet zijn de eerste smaken die me opvallen. Als je de whisky wat langer door de mond walst komen er veel smaken van fruit vrij. Ook de (turf) rook is duidelijk aanwezig.
De afdronk is lang met peper, rook en sinaasappel


Een beetje water erbij veranderd de whisky behoorlijk. De smaak wordt veel ronder, olie achtig en er komen tonen van chocolade, leer maar ook fruit (appels) bij.

Al met al was het een zeer leuk en lekker vaderdag cadeau, thanks!

Tags:

Elements of Islay

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!