Glenfarclas 12

Speyside of Highland

Glenfarclas is een beetje een vreemde whisky. De distilleerderij ligt midden in de Speyside, maar op het etiket staat dat het Highland single malt whisky is.

Ze maken dus ‘Highland’ whisky in de Speyside. Nu is de Speyside een onderdeel van de Highlands en heeft alleen maar een eigen regionaam omdat er zoveel whisky’s gemaakt worden. 65% van de totale Schotse whiskyproductie komt uit de Speyside, 23% uit de rest van de Highlands. Ik weet niet bij welk percentage Glenfarclas is geteld.

Glenfarclas

Glenfarclas is een van de weinige onafhankelijke whisky’s, de eigenaar is al vanaf 1865 de familie Grant. Daarvoor was het ook al in bezit van een familie. De naam Glenfarclas komt uit het Gaelic en betekent “Vallei van het groene gras”.

Het bijzondere is dat ze in het ‘Stillhouse’ zes stills hebben staan, maar vier ervan gebruiken voor de productie, de andere twee staan er als reserve. Bijzonder is ook dat de stills direct met (gas)vuur verhit worden. Normaal gebruiken ze daar stoom voor. Doordat ze direct vuur gebruiken is er kans op aankoeken/aanbranden op de bodem. Omdat te voorkomen gebruiken ze een zogenaamde ‘Rummager’. Dat is een ketting die over de bodem wordt rondgedraaid om die vrij te houden van dat aankoeksel. Ze produceren 3½ miljoen liter whisky per jaar.

De meest bekende whisky die van deze distilleerderij afkomt is Glenfarclas 105. Dat is een cask strength whisky die op 60% is gebotteld. Ik heb het oudere broertje vandaag onder de loep genomen, de 12 jaar oude variant. Deze is wat minder sterk, 43%

De smaaknotities

De geur van deze whisky is zeer zacht, zoet van toffee, sherry en honing. Ook zitten er tonen van hout en rozijnen in.

De smaak is niet zo vol en ‘smooth’ als de geur doet vermoeden. De eerste smaken zijn noten en sherry, maar ook zoethout en kruiden. De whisky is wat olie-ig en er komt ook wat smaak van pruimen bij.

Water maakt de whisky iets minder zwaar, frisser en fruitiger. De whisky gaat echt open, er komen andere smaken zoals bloemen vrij.

De afdronk is lang, zoet…de whisky blijft lekker in de mond plakken.

Conclusie

Dit is een heerlijke whisky, mooi voor zomeravonden. Deze whisky is ook erg mooi voor mensen die niet zo bekend zijn met whisky of zelfs zeggen dat ze whisky niet zo lekker vinden (“Dat brandt zo in de nek”). Dan is een glaasje Glenfarclas 12 een goede check of ze dat ook echt vinden. Grote kans dat ze dan zeggen “Oh, deze vind ik wél lekker”…

Glenfarclas 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!