Old Particular Aultmore 12

De Old Particular komt uit het winkeltje van Douglas Laing, bekend van The Epicurean, Big Peat, The Gauldrons etc.

Douglas Laing

Zoals Douglas Laing deze serie zelf beschrijft: “Old Particular is een bijzonder unieke serie individueel met de hand geselecteerde, gerijpte Single Cask, Single Malts en Single Grains uit heel Schotland. Elk wordt precies gebotteld zoals de Master Distiller het bedoeld heeft: zonder kleurstoffen of chill-filtration en met een hoog alcoholgehalte. Door deze combinatie behoudt het vat de van nature aanwezige oliën, vetten en enzymen in de drank die de kwaliteit van de neus, het mondgevoel en het smaakprofiel van de whisky versterken. Door de spirit “zo natuurlijk mogelijk te houden” kunt u de whisky rechtstreeks uit het vat ervaren en u met elke slok naar een donker, vochtig warehouse laten vervoeren.”

Wat zit er in de fles?

Aultmore heeft deze whisky gedistilleerd, in juli 2006 om precies te zijn. De whisky is toen naar Douglas Laing’s warehouse gegaan en daar is die in een refill hogshead gedaan. Een hogshead is een eikenhouten vat van ongeveer 250-300 liter.
De whisky heeft daar de volledige 12 jaar in mogen rijpen, in september 2018 is de whisky gebotteld in maar 329 flessen. De whisky is gebotteld op 48,4% en is  -zoals al is vermeld- natuurlijk gekleurd en heeft geen chill filtration gehad.
Aultmore is een Speyside distillery, vlakbij de wat grotere plaats Keith. Ze zijn met name bekend van hun 12 en 18 jarige variant “Foggie Moss” en ze produceren veel voor blends van Dewars & Sons.

De smaaknotities

De kleur is heel licht, strogeel. Dat is natuurlijk omdat er geen kunstmatige kleurstof in zit en ex-bourbon hogsheads geen donkere kleur afgeven.
De geur is heel fris, voorjaar. Verse gerst, fruit (appels), vanille en kokos zijn goed waarneembaar. De geur ontwikkeld zich an na een slokje of twee komen er nieuwe geurtjes naar voren.
De smaak is ook erg fris en fruitig. Sinaasappelschil, zachte kruiden, geroosterd brood zijn de smaken die zich eerst aandienen. Ook de smaak blijft zich ontwikkelen, maar veel smaken zijn moeilijk te duiden.
De afdronk is lang, met kruiden en een warme zoetheid die in de mond blijft hangen.

Vanwege het hogere alcoholpercentage doe ik er wat water bij. De smaak verandert niet echt, maar de whisky wordt nog zachter, nog vriendelijker.

Conclusie

Dit is de tweede Old Particular die ik proef. De vorige keer zei ik dat er meer gaan volgen, dat zeg ik nog steeds…wauw!

Old Particular Aultmore 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!