Douglas Laing’s Timorous Beastie 10 years old

Douglas Laing

Douglas Laing is een whisky blender die bestaande whisky’s gebruikt om een regio specifieke smaak neer te zetten. Zo heeft hij uit iedere regio wel een kenmerkende whisky gemaakt:
Timorous Beastie, een blend van Highland whisky’s; Scallywag uit de Speyside; Rock Island van diverse Islands whisky’s; Big Peat, natuurlijk van Islay; de al eerder besproken The Gauldrons uit Campbeltown,The Epicurean uit de Lowlands en Timorous Beastie uit de Highlands.
Maar, veel mensen denken dat Douglas Laing alleen maar blends van dit type uitbrengt. Niets is minder waar, alleen al uit de Highlands brengt hij op de markt:
Provenance Blair Athol 5 Years Old Sherry Finish, Strathearn Single Malt, Private Stock Highland Park 24 Years Old, Old Particular Highland Park 21 Years Old, Old Particular Inchgower 25 Years Old en dan ook nog 6 varianten Timorous Beastie: Meet The Beast Edition, de NAS, Global Traveller’s Edition 100CL, 25 Years Old, 18 Years Old.

Timorous Beastie

De naam komt af van een gedicht van Robert Burns, “To a Mouse”. De Timorous beastie was een verlegen, kleine veldmuis. De legende zegt dat Robert Burns een veld aan het ploegen was en daarbij een muizenhol omploegde. Terwijl hij de ploeg nog in de hand had, bedacht hij het gedicht, de eerste strofe luidt als volgt (naar het Engels vertaald, origineel in het Schots geschreven en te lezen in mijn post een paar dagen geleden):
Little, cunning, cowering, timorous beast,
Oh, what a panic is in your breast!
You need not start away so hasty
With bickering prattle!
I would be loath to run and chase you,
With murdering paddle!

Ik zal je in deze review de andere 7 strofes sparen (is overigens wel aardig om te lezen, https://en.wikipedia.org/wiki/To_a_Mouse ).

Wat zit er in de fles?

Deze 10-jarige blend is een limited edition (small batch release) met enkel Highland whisky’s van minstens 10 jaar oud. Over de whisky’s die erin zitten of in welke vaten die hebben gerijpt, heb ik niets kunnen vinden. De whisky is gebotteld op 46,8%, is natural coloured en unchill filtered.

De smaaknotities

De kleur is strogeel.
De geur is fris, lichte citrus, noten, zoet, krenten.
De smaak is verrassend zacht voor een whisky van bijna 47% alcohol. Zoet van abrikoos, kruiden, honing en een licht pepertje op de achtergrond.
De afdronk is behoorlijk lang, honing, kruiden en dat pepertje zijn de smaken die in de mond blijven hangen.
Vanwege het alcoholpercentage doe ik er een paar drupskes water bij.
Wat betreft geur verandert er niet zo veel, maar de smaak wordt nóg zachter, de whisky gaat echt open. Meer honing (die honingraat-snoepjes), iets moutiger en droger. Ik vind het water erbij wel een goed effect op de whisky hebben, maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die het zonder water lekkerder vinden.

Conclusie


Al met al, een heerlijke whisky die maar weer eens bewijst dat een blend niet onder doet voor de single malts…toppertje!

Tags:

Douglas Laing’s Timorous Beastie 10 years old

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!