Glenkinchie Distillers edition (2004-2016)

Er zijn niet veel whisky’s van deze distillery op de (open) markt. Een andere (veel bekendere variant) is Glenkichie 12. Deze twee varianten zijn eigenlijk de enige die standaard op de markt worden gebracht. Af en toe komt er een special release uit (laatst nog een 24-jarige van meer dan € 400,-).

De distillery

De distillery ligt in de Lowlands, een uur rijden ten zuidoosten van Edinburgh. Ik heb de distillery al een paar keer mogen bezoeken en genoot iedere keer weer van de mooie omgeving. Het complex ligt prachtig ingebed in een grasgroen, glooiend landschap. Hier kun je de blog over het bezoek lezen.
De naam van de distillery is afgeleid van de naam van de beek waar ze oorspronkelijk het water van verkregen, de Kinchie burn. Die beek heeft z’n naam weer te danken aan Quincy familie die een eeuw geleden de landerijen rondom die beek bezat. Tegenwoordig halen ze het water uit een natuurlijk waterreservoir, Gifford. Ze gebruiken nog wel het water uit de Kinchie burn om te koelen. Leuk detail om te weten, de wash still (de eerste van de twee stills) is de grootste van Schotland met een capaciteit van bijna 31.000 liter!!

Wat zit er in de fles?

Distillers edition betekent dat de master distiller, C. Smith, zelf vaten heeft uitgekozen om het tweede deel van de 12-jarige rijping in te liggen. De eerste rijping gebeurt – zoals ook bij de 12-jarige variant- in Amerikaans eiken.
De vaten die voor deze variant zijn gekozen zijn Amontillado vaten. Amontillado is een sherry die wat betreft kleur tussen fino en oloroso ligt en een droge afdronk heeft.
De whisky is gebotteld op een mooie 43% alcohol, maar is wel bijgekleurd…jammer (waarom doen ze dat toch?).

De smaaknotities

De kleur van de whisky is donker amber.
De geur is heel apart, noten, zoete sherry en wat kruiden op de achtergrond. Het is een mooie, stevige geur…
De smaak is ook zoet, maar niet te zoet. Noten, kruiden, een klein pepertje en zoet fruit (abrikoos, perzik) zijn de smaken die me opvallen.
Als ik er wat water bij doe, komen de kruiden wat meer naar voren in de geur. De smaak wordt veel platter…dat was niet zo’n goed idee.
De afdronk is best lang, met peper en noten en uiteindelijk een droog einde.

Glenkinchie Distillers edition (2004-2016)

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!