The Tottori blended Japanese whisky

Japanse whisky

Japanse whisky is enigszins omstreden, ze zijn niet altijd 100% open over het proces dat ze volgen om de whisky te maken. Er bestaat zelfs geen enkele puur Japanse whisky volgens sommigen, er is altijd wel iets geïmporteerd is.
De kennis om whisky te maken is begin 20ste eeuw vanuit Schotland naar Japan gehaald door Masataka Taketsuru, hij heeft de eerste Japanse whisky distilleerderij Suntori geopend.

Prijzen

Toch werd de Japanse whisky niet echt opgemerkt buiten het eiland…tot in 2003. Toen begonnen de Japanse whisky’s en de makers prijzen te winnen. Suntory bijvoorbeeld heeft vier keer de prijs “Distiller of the year” gewonnen, waarvan 3 keer op rij (2012, 2013 en 2014). In 2015 schreef Jim Murray zelfs dat de Japanse whisky “de beste in de wereld” is.
Japanse whisky lijkt -in vergelijking met andere niet Schotse whisky’s- het meeste op Schotse whisky. Er zijn nog Japanse whisky’s die volledig met Schotse grondstoffen gemaakt worden, zelfs het water komt bij die whisky uit Schotland.

The Tottori

Niet bij deze, The Tottori blended Japanese whisky wordt gemaakt in de Matsui Shuzo distillery in Tottori. Dat is de hoofdstad van de ‘provincie’ Tottori en dat ligt weer aan de zuidelijke kant, vlakbij Hiroshima uitkijkend over de Japanse zee richting Zuid en Noord Korea.
Het water dat ze gebruiken komt uit de beekjes die gevuld zijn met smeltwater uit Mount Daisen. Dit water staat bekend als exceptioneel zuiver en zacht is en dat dit de basis is van de frisheid van de whisky.

Wat zit er in de fles?

De whisky is een blend van verschillende Japanse whisky’s en heeft gerijpt op bourbon en sherryvaten. Er wordt op de verpakking niets gezegd over de leeftijd, maar op verschillende sites waar deze whisky aangeboden wordt hebben ze het over 3 jaar. Deze fles heeft rode karakters op het etiket, er is ook een variant met zwarte karakters op het etiket. Die variant heeft op bourbonvaten gerijpt.
De whisky is unchill filtered, natuurlijkgekleurd en is gebotteld op 43% alcohol. Ik heb een fles van 50 cl (in tegenstelling tot de normale 70 cl).
De tasting heb ik deze keer gedaan met mijn beste maat Ivar, dus de smaakomschrijving is daardoor een beetje uitvoeriger…

De smaaknotities

De kleur van de whisky is erg licht, strogeel.
De geur is heel licht en fris, citrus, gras (=limoengras) en kruiden zijn de geurtjes die duidelijk aanwezig zijn. Het deed mijn maat denken aan een vroege, frisse herfstochtend…
De smaak is heel mild, zacht en zoet. Honing, vanille en fruit (appel en peer) zijn het meest aanwezig. De whisky ontwikkelt zich een beetje in een scherpe richting als je het wat langer in de mond houdt, dat zal wel liggen aan de jonge leeftijd. Chocolade en hazelnoten zijn smaakjes die later ook te proeven zijn.
De afdronk van de whisky is droog met eikenhout en aardse smaken.

Het is een hele mooie whisky, mooi zacht en vriendelijk waar Japanse whisky’s wel bekend om staan…een aanrader!

Tags:

The Tottori blended Japanese whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!